Velev ki hem azınlık, hem LGBT’yiz

Geçtiğimiz hafta, Mira Stefania Yıldız tarafından, sosyal medya sitesi Twitter’da ‘Azınlık LGBT’ isimli bir adres açıldı. Grubun amacı, Türkiye’deki azınlık grupları içindeki LGBT bireyleri örgütlenmeye çağırmak ve onlara destek olmak.

MEHMET AKIN
akinmehmet34@gmail.com

Türkiye’de son yıllarda LGBT bireyler ve sorunlarıyla ilgili örgütlenmelerde ciddi bir artış gözlemleniyor. Her şehirde dernekler veya oluşumlar kurulurken, İstanbul’da da farklı etnik ve kültürel gruplardan LGBT’ler, artık birlikte mücadele etmeye başladılar. Türkiye’de yaşayan Ermeni, Rum ve Yahudi gibi azınlıkların ise doğrudan içinde olduğu bir oluşum bugüne kadar görülmemişti.

Hem azınlıktan, hem de LGBT bireyi olmaktan ötürü yaşanan sorunlar bir biçimde kesişiyor ve ‘azınlık LGBT’ olmak, aslında toplumda iki kat bir ‘ötekileştirme’ye yol açıyor. Bunun farkında olan Mira Stefania Yılmaz, geçtiğimiz hafta Twitter’da ‘Azınlık LGBT’ adresini açarak tweet yazmaya başladı.

@AzinlikLGBT adresinden şu ana kadar, LGBT bireylerin sorunlarına yönelik Türkçe, Ermenice, Rumca atılan tweet’lerde; azınlık örgütleri, vakıfları ve medyalarından da destek beklendiği görülüyor.Grup, halen tam olarak örgütlenmiş bir oluşum değil. Yılmaz, aslında bunu tek başına yaptığını ve amacının “insanları cesaretlendirmek” olduğunu söylüyor. Kendisinin Rum olduğunu söyleyen Yılmaz’a göre, birkaç Ermeni ve Yahudi arkadaşının da dahil olduğu bu oluşum, üzerinde uzun uzun konuşulmuş bir şey değil. Fakat örgütlenmek, büyümek ve azınlık LGBT’lerin birbirlerine destek olmasını istiyorlar.

Grubun logosu ise özenle çalışılmış, azınlık gruplarından sembollerle dolu bir tasarıma sahip. Logoda dört şerit Yunanistan bayrağına, yazı içindeki yıldız Yahudilerin ‘Davud Yıldızı’na göndermede bulunuyor. Ağzında rengârenk çiçekler tutan güvercin ise Ermenilere ve Hrant Dink’i atıf yapıyor.

Kategoriler

Güncel Azınlıklar

Etiketler

LGBT azınlık