Darbenin yıldönümünde işkenceye zaman aşımı kararı

Amasya Ağır Ceza Mahkemesi, 12 Eylül döneminde uyguladıkları işkenceler nedeniyle iki rütbeli asker hakkında açılan davayı ‘zaman aşımı’ndan düşürdü. Mağdurların avukatı, insanlığa karşı işlenen suçlara zaman aşımı uygulatılamayacağını belirterek temyize gideceklerini açıkladı.

Fotoğraf: KADİR CAN

Amasya Ağır Ceza Mahkemesi (ACM), işkenceyi “insanlık suçu” olarak kabul etmedi ve sanıkları oybirliğiyle cezasız bıraktı. Davanın önceki duruşmalarında “İşkence insanlık suçudur. Zaman aşımı işlemez’ diyen savcı değiştirilmiş ve yeni bir savcı göreve getirilmişti.

Dün (11 Eylül) görülen davanın sonucuna tepki gösteren mağdurların avukatı Mehmet Horuş, kararı temyiz edeceklerini söyledi.

1980 darbesinin ilanıyla, Amasya Yeni Çeltek madeninde grev ve işgal kararı vermiş olan madenciler de dahil pek çok kişi tutuklanmış, Et ve Balık Kurumu’nda ağır işkencelerden geçirilmiş, ardından da 'Yeni Çeltek Devrimci Yol' davasında yargılanmıştı. Bu dönemin işkence mağdurlarından biri olan Hasan Kaplan, 1980-1981 yılları arasında gözaltında tutulduğu dönemde ağır işkencelere maruz kaldığını belirterek suç duyurusunda bulununca soruşturma başlatılmıştı. Bunun üzerine dönemin rütbeli askerleri Atalay Fitos ve Burhan Erde hakkında ağır ceza davası açılmıştı.

Davanın önceki ay yapılan ikinci duruşmasında mütalaasını veren savcı, işkencenin insanlık suçu olduğunu, bu nedenle zamanaşımından düşürülemeyeceğini belirterek sanıklara ceza verilmesini istemişti. Amasya’daki işkence davasının 3. duruşması dün yapıldı ve “İşkencede zamanaşımı olmaz” diyen savcının değiştiği görüldü.

'Daha ne kanıt istiyorsunuz?'

Avukatlar, kararı duyar duymaz duruşma salonunu terk ederken izleyiciler de sloganlarla kararı protesto etti. Davanın mağduru Kaplan da çoraplarını çıkararak işkence izlerini taşıdığını belirttiği çıplak ayaklarını mahkemeye gösterdi ve “Daha ne kanıt istiyorsunuz, işkenceciler niye cezasız bırakılıyor?” diye tepki gösterdi.

Davanın avukatı Horoş, insalık suçlarında zaman aşımının işletilemeyeceğini belirterek temyize gideceklerini açıkladı. (GK)