İmroz'daki Rum İlkokulu yeni eğitim yılına eksik başladı

49 yıl aradan sonra geçen sene eğitime başlayan Özel Gökçeada Rum İlkokulu’nda bu sene öğrenci sayısı dörtten ikiye düştü. İmroz'daki ilkokulun açılması üzerine Rum toplumu bu sene de ortaokul ve lise açılması için çalışmalara başlamış, fakat okulun açılışı geçtiğimiz hafta borükratik sorunlar nedeniyle ertelenmişti.

Özel Gökçeada Rum İlkokulu'nda artık sadece Musa Avcı ve Sofia Avcı okuyor. (Fotoğraf: AA)

49 yıl aradan sonra öğretime başlayan Özel Gökçeada Rum İlkokulu’nda öğrenci sayısı bu sene ikiye düştü. Okulda dört öğrenci okuyordu.

ilçe merkezine 4 kilometre uzaklığındaki köyde, eski adı 'Aya Todori İlk Mektebi'nde ders zili çaldı; fakat okulun zaten dört kişiden oluşan öğrenci nüfusu bu sene yarıya düşmüş durumda.

Önceki öğretim yılında okulda eğitim gören Dimitri Kalpas'ın ailesinin Yunanistan'a döndüğü, Kaan Kaleci'nin ise ortaokula başlaması dolayısıyla İstanbul'a gittiği öğrenildi.

Özel Gökçeada Rum İlkokulu’nda bu sene Musa ve Sofia Avcı adlı öğrenciler ders görecek.

İmroz’da ilkokulun açılmasının ardından İmroz Rumları,  geçen Nisan ayından itibaren ortaokul ve lisenin açılması için de çalışmalara başlamış; 2014-2015 öğretim yılı başlarken, Milli Eğitim Bakanlığı ‘okul restorasyonunun yeni öğretim yılına yetişmediği’ gerekçesiyle açılışa izin vermedi. 

Açılması durumunda, altısı Yunanistan’dan gelecek 7 öğrencisi bulunacak olan ortaokul ve lise açılamayınca, öğrencilerin ailelerinin İmroz’a dönme kararları askıya alındı. (GK)