AİHM’den Türkiye’ye ‘zorunlu din dersi’ mahkumiyeti

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi, zorunlu din dersleri konusunda Türkiye’yi mahkum etti.

Alevilerin zorunlu din derslerinin kaldırılması konusundaki verdiği hukuki mücadele devam ediyor. AİHM, Mansur Yalçın ve arkadaşları, 2011 yılında okullarda okutulan din derslerinin sadece Sunni inancına dayandığı gerekçesiyle Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne başvuru yapmıştı. Mahkeme başvuruya ilişkin karar açıkladı. Eğitim hakkının ihlal edildiğine karar veren mahkeme, ebeveynlerin inançlarına saygı gösterilmesini güvence altına alma konusunda yükümlülüklerini yerine getirmesini ve okullarda reform yapması gerektiğini belirtti.

Mahkeme, Türkiye’de ebeveynlerin inançlarına saygı gösterilmesi konusunda yapısal sorunların devam ettiğine işaret etti. Mahkeme Türkiye’nin gecikmeden atması gereken adımları ise şöyle sıralıyor, “ Eğitim sisteminde ebeveynlerin çocuklarını kendi din veya inançları ve felsefi görüşleri doğrultusunda yetiştirme hakkına saygı gösterecek şekilde reforma gidilmeli. Zorunlu Din Kültürü Ahlak Bilgisi derslerinden muafiyet hakkı tanınmalı. Muafiyet hakkı ebeveynlerin din veya inançlarını açıklamak zorunda kalmayacak bir şekilde düzenlenmeli.”

Kararları ısrarla uygulamamak Alevileri rahatsız ediyor

AİHM’in verdiği kararı değerlendiren Alevi Vakıfları Federasyonu Genel Başkanı Doğan Bermek, zorunlu din dersleri konusunda AİHM’in daha önce açıkladığı kararlara dikkat çekti.

Bermek, Türkiye’de din derslerinin zorunluluk meselesini gündeme getirmenin mümkün olmadığının altını çizerek, şunları söyledi “Defalarca Anayasa değişikliği yapıldı ama bu bahse hiç dokunulmadı. Bugün çıkan karar da zaten aynı eksende. Türkiye'nin bu kararları tanımaması, müfredatları değiştirdik gibi ısrarcı konumları Alevi toplumunu rahatsız etmekte. Bu rahatsızlıkları hukuk içinde dile getirmeye uğraşan Alevi toplumu sürekli olarak kendisini dışlanmış hissetmekte ve iktidarlara karşı giderek yükselen bir birikim oluşmakta. Bu da ister istemez toplumda kutuplaşmalara yol açmaktadır.” (UG)

Kategoriler

Güncel İnsan Hakları