‘İmroz’a ilkokul için gelecek olanlar da vazgeçti’

Özel Gökçeada Rum İlkokulu’nda eğitimlerine devam eden Sofia ve Musa Avcı kardeşlerin babası Dimitro Avcı’ya göre, “Ortaokul ve lisenin açılamamasının yarattığı hüsran, bu seneki coşkuya gölge düşürdü.

EMRE CAN DAĞLIOĞLU
misakmanusyan@gmail.com

Milli Eğitim Bakanlığı’nın İmroz’da Rum Ortaokulu ve Lisesi’nin açılmasına “binanın 1 Eylül’e kadar hazır olmadığı” gerekçesiyle izin vermemesinin ardından, adada eğitim yılı buruk başladı. Adada geçen yıl açılan Özel Gökçeada Rum İlkokulu’nda Dimitri Kalpas’ın ailesinin Selanik’e dönme kararı alması ve Kaan Kaleci’nin bu sene ortaokula başlamasının ardından, bu sene eğitime devam eden öğrenci sayısı ikiye düştü.

Hayal kırıklığı

Okulda eğitimlerine devam eden Sofia ve Musa Avcı kardeşlerin babası Dimitro Avcı’ya göre, ortaokul ve lisenin açılamamasının yarattığı hüsran, bu seneki coşkuya gölge düşürdü. Okulların açılmaması, adaya gelecek ailelerde büyük bir hayal kırıklığı yarattığını söyleyen Avcı, çocukları adada okusun diye Yunanistan’dan Türkiye’ye dönecek olan ailelerin heveslerinin kursaklarında kaldığını belirtti ve ekledi: “İlkokulda okusun diye İmroz’a taşınmaya karar veren birkaç aile de ortaokul ve lise için alınan kararı duyduktan sonra vazgeçtiler.”

Avcı’ya göre, okulların açılamaması, ilkokulun da açılma amacına zarar verdi ve İmrozluların adaya dönüşünü sağlayabilmek için yapılan bu girişimi engelledi. Antakya’nın Altınözü ilçesinden olan Avcı, İstanbul’da Rum Patrikhanesi’nin zangocuyken, Ekümenik Patrik Bartholomeos’un özel ricasıyla ailesiyle birlikte geçen yıl İmroz’a taşınmış. “Patrik Hazretleri, önayak olmamız için bizim buraya gelmemizi istedi” diyen Avcı, ortaokulun gelecek sene de açılmaması durumunda kendilerinin de İmroz’dan İstanbul’a taşınmaktan başka çarelerinin olmadığını söyledi. Ayrıca Avcı, adaya geri dönüşü teşvik ve buradaki Rum varlığının devamı için, ortaokul ve lise kurulabilmesinin şart olduğunu belirtti.