Adana’da Altın Koza heyecanı

Bir hafta boyunca, ana yarışmaya seçilen ve çoğu, yönetmeninin ilk filmi olan 12 yerli film Reha Erdem’in başkanlığındaki jürinin karşısına çıkacak ve Altın Koza’nın sahibi olan film, 350 bin liralık para ödülünü de kazanacak.

EVRİM KAYA
evrimkaya@agos.com.tr

21. Uluslararası Altın Koza Film Festivali Adana’da havai fişeklerle, upuzun bir törenle ve Yeşilçam ile dönemin popüler müziğinin yıldızlarının geçidiyle başladı. Festivale ve törene damgasını vuran, Kültür Bakanlığı’nın bu yıl bütün resmi yazışmalarında bir logoyla hatırlattığı ‘Türk Sinemasının Yüzüncü Yılı’ teması oldu. Bu vesileyle, törene katılan tüm sanatçılar sahneye davet edildi, hepsine ödüller takdim edildi. Hem onlar, hem de belediye başkanı ve diğer devlet erkânı uzun konuşmalar yaparak, Türk sinemasının yüzüncü yılını tekrar tekrar kutladı. Sinemamızın gerçekte kaçıncı yılını kutladığımız biraz tartışmalı; bu konuyu geçen aylarda, Agos’un 21 Mayıs tarihli sayısında ‘Türk Sinemasının 100. Yılı, Türkiye Sinemasının Kaçıncı Yılı?’ başlığı ve uzman görüşleriyle ele almıştık.

Ama, bir şeyi kırk kere söyleyince olur derler; Fatma Girik, Semiha Yankı, Selçuk Ural, Nuri Alço gibi sanatçılar, tören boyunca birkaç yüz kez “Türk sinemasının yüzüncü yılı kutlu olsun” dedi. Ne diyelim, kutlu olsun... (Bir not: Sinemamızın tarihinin daha eskilere, Manaki Kardeşlere dayandığı tezinin en önemli savunucularından Burçak Evren de ödül alanlar arasındaydı ancak mikrofon sırası ona gelmedi.)

Bir hafta boyunca, ana yarışmaya seçilen ve çoğu, yönetmeninin ilk filmi olan 12 yerli film Reha Erdem’in başkanlığındaki jürinin karşısına çıkacak ve Altın Koza’nın sahibi olan film, 350 bin liralık para ödülünü de kazanacak. Festival programında, Cannes Film Festivali’nin iddialı filmleri de dahil olmak üzere, zengin bir yabancı film seçkisi de yer alıyor. Gösterimler ücretsiz.

Kategoriler

Kültür Sanat Sinema