Mühürlenen Kürtçe okullar için resmi başvuru

Hafta başında açıldıktan sonra valilik kararıyla mühürlenen Kürtçe okullar için resmi başvuru yapılıyor. DTK Eş Genel Başkanı Selma Irmak, çalışmaların sürdüğünü, yarın veya önümüzdeki hafta 'resmi kanalların işletileceğini' söyledi.

Diyarbakır, Cizre ve Yüksekova’da açılan Kürtçe okullar için resmi başvuru yapılacak. Çarşamba akşamı Diyarbakır Bağlar’da Kürtçe eğitim veren Ferzat Kemanger Eğitim Destek Evi civarında çıkan olaylarda gözaltına alınan 41 kişi için adliye önünde bir açıklama yapan DTK Eş Genel Başkanı Selma Irmak, 41 kişinin gözaltına alınmasını Kürt halkının taleplerinin görmezden gelinmesi olarak değerlendirdi. Kürt sorununun çözümü konusunda müzakere yolunun Kürt halkının taleplerinin alınmasından geçtiğini de belirten Irmak, anadilde eğitim hakkının temel bir hak olduğunu ifade etti.

“Büyük ihtimalle yarın resmi girişimleri başlatacağız. Arkadaşlarımız çalışma yürütüyorlar. Yetişmezse önümüzdeki haftaya kalacak. Yasal karşılığı olmasa bile yasal karşılığı sağlanıncaya kadar mücadele edeceğiz. Eğer bu hak tanınmazsa mahkemeye gideceğiz. Mahkeme tanımazsa bir üst mahkemeye ve AİHM’e kadar gideceğiz.”

8 kişi serbest

Kürtçe eğitim veren okulun civarında çıkan olayların ardından polisin gözaltına aldığı 41 kişiden 8’i serbest bırakıldı. 33 kişinin ise ifadeleri alınıyor.

Diyarbakır'da üç okul yakıldı

Kürtçe okul gerginliği sürerken Genelkurmay Başkanlığı tarafından Diyarbakır'ın Lice ilçesinde 1, Silvan ilçesinde 2 okulun yakıldığı bildirildi. Genelkurmay Başkanlığı'nın internet sitesindeki açıklamada, Diyarbakır'ın Lice ilçesi Dallıca Mahallesi'ndeki Dallıca İlkokulu'nun sabah erken saatte yakıldığı, Silvan ilçesi Dağcılar Mahallesi'ndeki Dağcılar İlkokulu ve Çaldere Mahallesi'ndeki Çaldere İlkokulu'nun da kimliği belirsiz kişi veya kişilerce yakıldığı belirtildi. (Kaynak: Al Jazeera Türk)