‘Süryani Anaokulu bugün kapanıyor’ tartışması

Vatan'da yayımlanan ‘Süryani okulunun son 10 saati!’ haberi tartışma yarattı. Vakıf Başkan Yardımcısı, haberde kendisine ait olduğu iddia edilen ifadelerin gerçeği yansıtmadığını dile getirirken; haberi yapan İlker Akgüngör, ses kaydının elinde olduğunu ve Gürdal'ın haberde yer alan ifadeleri aynen kullandığını söyledi.

EMRE CAN DAĞLIOĞLU
misakmanusyan@gmail.com

Vatan gazetesinde yer alan İlker Akgüngör imzalı ‘Süryani okulunun son 10 saati!’  haberine Süryani Kadim Meryem Ana Kilisesi Vakfı’ndan yalanlama geldi. Vakıf Başkan Yardımcısı Kenan Gürdal, okulun kapatılmasının söz konusu olmadığını ve Milli Eğitim Bakanlığı’ndan beklenen onayın kısa zaman içerisinde geleceğini belirtti. Gürdal, haberde kendisine ait olduğu söylenen “Eğer yarın (bugün) mesai saati bitimine kadar onay gelirse Pazartesi okulu resmen açacağız. Onay gelmezse okulu kapatıp çocukları evlerine yollayacağız” ifadelerinin kendisine ait olmadığını ve gerçeği yansıtmadığını iddia etti.

Agos’a konuşan Gürdal, konuyla ilgili olarak Vatan gazetesine “Cuma gününe kadar onay gelmezse, eğitime başlayamayız. Yapacağımız şu anda süren tanıtım programını devam ettirmek olur” dediğini, fakat sözlerinin yanlış yorumlandığını söyledi. Özel Mor Efrem Süryani Anaokulu’nun resmen açılması için Milli Eğitim Bakanlığı’ndan beklenen onay hakkında da Gürdal, bu haber üzerine yetkilileri aradığını, yetkililerin sürecin tamamlanmak üzere olduğunu ve onay kısa zaman içerisinde mutlaka geleceğini söylediklerini belirtti.

Haberi yapan Akgüngör, ses kaydının elinde bulunduğunu ve Gürdal'ın haberde geçen ifadelerinin aynen dile getirildiğini belirtti. 

Son Süryani okulunun 1928’te kapanmasının ardından, Süryani toplumu tarafından geçen yıl konu mahkemeye taşınmış ve Ankara 13. İdare Mahkemesi, Lozan Antlaşması’na göre tüm gayrimüslimlerin azınlık olduğuna ve okul açabileceğine hükmetmesi üzerine anaokulu açmak üzere girişimler başlatılmıştı. Teknik ve fiziki prosedürlerini tamamlayan Süryani anaokulunun açılması için Milli Eğitim Bakanlığı’ndan müfredat onayı bekleniyor.