Türkiye sınırı büyük oranda kapattı

IŞİD’in Kobane’deki saldırıları devam ederken Türkiye, iki gün önce açtığı sınırın büyük bir kısmını tekrar kapattı. HDP milletvekilleri Selma Irmak, Sebahat Tuncel ve Kemal Aktaş ise İsviçre'deki BM binası önünde açlık grevine başladı.

Suriye'nin Rakka kentine bağlı Tel Abyad ilçesinde, IŞİD ile PYD arasındaki çatışmalardan kaçan bir grup Suriyeli, Suruç ilçesinde AFAD'ın oluşturduğu bölgeden Türkiye'ye alınmayı bekliyor.

Saldırıdan kaçan 100 bin kişi Türkiye’ye sığındı, BM Mülteciler Yüksek Komiserliği (UNHCR) Türkiye Temsilcisi Carol Batchelor, Ankara’nın Suriye iç savaşı başladığından bu yana en büyük mülteci girişiyle karşı karşıya olduğunu vurguladı.

İki sınır kapısı açık

Beş günde 64 Kürt köyünü ele geçiren IŞİD militanları, 600 bin nüfuslu Kobani’yi üç koldan kuşattı. Tank, top ve uzun menzilli ağır silahlarla yapılan saldırılar karşısında şehirden kaçan 100 bin kişi Türkiye’ye geçti. Geçen Cuma 30 kilometrelik Ayn-El Arap sınırındaki dokuz geçiş noktasını açarken, bugün itibariyle bu sayı ikiye düştü.

Pazar günü, Suriyeli sığınmacılar Suruç İlçesine bağlı Murşitpınar Mahallesi’ne giriş yaparken, Türkiye tarafından geçişleri izleyenlerin sınır hattına yaklaşması üzerine güvenlik güçleri gruba müdahale etti. Gruptakiler, güvenlik güçlerine taşla karşılık verd. Sınır hattında gerginlik gün boyu sürdü.

Şanlıurfa’nın Suruç ilçesinin sınır komşusu olan Suriye’nin Kobane şehri kırsalında IŞİD ile YPG arasındaki çatışmalar sürüyor. PKK, toplu seferberlik çağrısını dün tekrarladı. 

Güvenlik güçleri ve sınırı geçip IŞİD'le savaşmaya gitmek isteyen gruplar arasında çatışma çıktı. Fotoğraf: AP

20 bin kişilik çadır kent

Bazı sığınmacılar Suruç’ta kamu binaları ya da akrabalarının yanına yerleştirildi ancak sığınmacıların çoğunun sokakta yaşadığı bildiriliyor. AFAD, 100 bin kişinin geldiği Suruç’ta 20 bin kişilik yeni çadır kent kurulacağını duyurdu.

Reuters’a mülakat veren BM Mülteciler Yüksek Komiserliği (UNHCR) Türkiye Temsilcisi Carol Batchelor, Ankara’nın Suriye iç savaşı başladığından bu yana en büyük mülteci akınıyla karşı karşıya olduğunu vurguladı. UNHCR, üye devletlerden Türkiye’deki mülteci sorunuyla ilgilenmek üzere talep ettiği yaklaşık 500 milyon doların şu ana kadar yalnızca 4’te 1’ini tahsil edebildi.

HDP’li vekillerden BM önünde açlık grevi

HDP milletvekilleri Selma Irmak, Sebahat Tuncel ve Kemal Aktaş, IŞİD’e karşı Birleşmiş Milletler (BM) ve uluslararası güçlerin Kürtlere silah yardımını sağlamak amacıyla İsviçre'deki BM binası önünde açlık grevine başladı.

DTK Eşbaşkanı Selma Irmak, Rojava ve özelde de Kobanê’de bugüne kadar yaşananlara uluslar arası güçlerin sessiz kalmasının kabul edilemez olduğunu belirtti, “IŞİD’e karşı uluslararası güçler sadece izlemek ve demokrasi nutukları atmakla yetiniyor” dedi.

YPG ve HPG’nin sadece Kürtler için değil; Asuri, Süryani, Arap, Türkmen ve Ortadoğu’da bulunan bütün halkların geleceği için mücadele ettiğinin altını çizen Irmak, bazı yayın organlarının Kürtlere karşı psikolojik savaş yürütmesine de tepki gösterdi.

“Kürtler insanlık karşıtı bu örgüte karşı tek başına savaşıyor” ifadesini kullanan Irmak, uluslararası güçlerin sessizliğini bozması; dünya kamuoyunun yaşananlara duyarlı kılınması amacıyla böyle bir eylemi başlattıklarını söyledi.

Irmak’ın ardından söz alan HDP İstanbul Milletvekili Sebahat Tuncel, Kobanê’de yaşanacak olası bir katliamdan sadece IŞİD’in değil, bu duruma sessiz kalan bütün uluslararası güçlerin de sorumlu olacağını vurguladı. (GK)

Kategoriler

Güncel Gündem