Güney Afrika’nın tehlikeli oyunu

Güney Afrika hükümeti hem Azerbaycan’a hem de Ermenistan’a silah sattığı için yoğun eleştiri altında.

Güney Afrika Ulusal Konvansiyonel Silah Kontrol Komitesi yayımladığı raporla ülkenin son üç yıl içinde yaptığı silah ihracatını gözer önüne serdi.

Güney Afrikalı silah şirketlerinin 2012 yılında Azerbaycan’a keskin nişancı tüfekleri ve cephane satarken Ermenistan’a da hafif makineli tüfek sattığı belirlendi. İki ülkeyle aynı anda yapılan ticaret, Güney Afrika yasalarındaki, “bölgesel askeri çekişmeleri artırabilecek silah transferinden kaçınmak” maddesine aykırı.

Güney Afrika Parlamentosu Üyesi David Maynier, “Güney Afrika olarak, Karabağ’da ve Azerbaycan-Ermenistan sınırında kullanılmak üzere silah satıp bölgedeki istikrarsızlığa katkı sağlayıp sağlamadığımızdan tam olarak emin olmalıyız” diye konuştu.

Güney Afrika’nın Azerbaycan’la arasındaki askeri ilişki bir sır değil ve keskin nişancı tüfeklerinin ötesine gidiyor. Paramount Group şirketi 2009’dan beri Azerbaycan’la ortak zırhlı araç üretiyor ve daha geçtiğimiz hafta iki ülke helikopter restorasyonu yapmak üzere yeni bir anlaşma imzaladı.

Kategoriler

Güncel Dünya