Sarkisyan'dan Papa'ya 2015 daveti

Katolik aleminin ruhani lideri ve Vatikan Devlet Başkanı Papa Franciscus, Ermenistan Cumhurbaşkanı Serj Sarkisyan ile görüştü. Sarkisyan, soykırımın 100. yılı anma törenleri için Papa'yı Yerevan'a davet etti.

19 Eylül’de Vatikan’daki Tronetto Salonu’nda gerçekleşen ve yaklaşık 20 dakika süren kabule ilişkin Vatikan’dan resmi açıklama yapıldı.

Açıklamada, ikili ilişkilerin tatminkar şekilde geliştiği ve güçlendiği belirtilerek, Hristiyanlığın Ermeni tarihi ve toplumu bakımından önemi vurgulandı. Görüşmede, bölgedeki siyasi gelişmeler bakımından, karmaşık ve çözümsüz kalmış sorunlarla ilgili 'taraflar arasında diyalog yoluyla çözüm bulunması ümidi' dile getirildi.

Ortadoğu’daki çatışmalara ilişkin tüm bölgede barış içinde bir arada yaşanabilecek bir ortam yaratılması için ilgili devlet ve dini toplulukların ortak çabalarına güven duyulduğu belirtildi.

Açıklamada, bölgedeki Hristiyan toplulukların ve diğer dini azınlıkların karşılaştıkları şartlar ile gelişmelerden etkilenen yerlerde mültecilerin insani durumlarına özellikle değinildiği ifade edildi.

Ermenistan Cumhurbaşkanlığı basın dairesi ise Serj Sarkisyan’ın Papa’yı 2015’te Ermenistan’a davet ettiğini bildirdi. Papa,  daveti kabul ederek, Ermenistan’a gelmesinin kalbin arzusu olduğunu söyledi. (GK)