ABD ve müttefiklerin İD'e hava saldırısı başladı

ABD Başkanı Barack Obama'nın iki hafta önce açıkladığı eylem planının ardından, İslam Devleti'nin Suriye'deki kontrol merkezlerine karşı ilk büyük hava saldırısı dün gece itibariyle başladı. Saldırıda ABD'ye Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri, Ürdün, Bahreyn ve Katar'ın destek olduğu belirtiliyor.

İD’nin iddiasına göre bu sabah gerçekleşen hava saldırıları sonucu Rakka’daki bir iletişim istasyonu bu hale geldi. (Kaynak: Reuters)

ABD Savunma Bakanlığı Pentagon, ABD ve müttefiklerinin Suriye'deki İD (IŞİD) hedeflerine yönelik hava saldırısına başladığını duyurdu.

ABD müttefik beş ülke, gece saatlerinde İD'in Suriye'deki kontrol merkezlerine, ikmal tesislerine, eğitim kamplarına ve diğer kritik noktalardaki lojistik yerlerine saldırı düzenledi.

Pentagon Basın Sözcüsü Tuğamiral John Kirby, operasyonda savaş uçakları ve Tomahawk füzelerinin kullanıldığını açıkladı. Operasyonda F-22 uçağı da ilk kez kullanıldı.

Kirby, operasyon bitene dek bundan fazla detay veremeyeceklerini belirtti; operasyona müttefik güçlerin de katıldığını açıkladı ancak ülke ismi vermedi.

Reuters’ın aktardığına göre, hava operasyonuna Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri, Ürdün ve Bahreyn’in destek veriyor. AP haber ajansına konuşan bir Amerikalı yetkili ise operasyona destek veren ülkeler arasında Katar'ı da saydı.

Ürdün Medya ve İletişimden Sorumlu Devlet Bakanı ve Hükümet Sözcüsü Muhammed el-Momeni, ülkesinin Suriye'deki İD hedeflerine yönelik düzenlenen saldırılara katıldığını açıkladı.

BBC’nin haberine göre, İngiltere Başbakanı David Cameron'un ofisinden yapılan açıklamada, İngiltere uçaklarının operasyonda yer almadığı belirtildi.

Washington Post, Rakka’dan alınan bilgilere göre, kentte büyük patlamalar meydana geldiğini, askeri uçakların uçtuğunun söylendiğini yazdı. Gazetenin haberine göre Suriye’de 20 İD hedefi vuruldu. Bu, ABD’nin Irak’ta hava saldırılarına başladığı 8 Ağustos’tan bu yana yapılan en büyük hava bombardımanı.

Kaynak: BBC Türkçe

Suriye Muhalif ve Devrimci Güçler Ulusal Koalisyonu (SMDK) Başkanı Hadi El-Bahra da Birleşmiş Milletler'de (BM) görev yapan gazetecilerle dün gece yaptığı toplantıda, İD'e karşı hava saldırılarına derhal başlanmasını istemişti.

New York Times’ın aktardığına göre, Suriye’deki hava saldırısı, ABD’nin Irak saldırısının aksine Esad yönetiminin onayı olmadan başlatıldı. Öte yandan, Suriye devlet televizyonu, Suriye Dışişleri Bakanlığı’nın “ABD, Suriye'deki İD hedeflerini vurmadan önce bizi bilgilendirdi” açıklamasını yayınladı.

ABD ordusu ağustostan bu yana İD'nin etkili olduğu Irak'a yaklaşık 190 hava saldırısı düzenlemişti. ABD Başkanı Barack Obama’nın yaklaşık iki hafta önce açıkladığı ‘eylem planının’ ardından başlayan operasyon İD’ne karşı yapılan en büyük hava saldırısı. (GK)

Kategoriler

Güncel Dünya Gündem