"Çözüm sürecinde zorlayıcı aşamaya geldik"

İki gündür hükümet yetkilileriyle görüşen HDP Heyeti açıklamalarda bulundu. HDP İstanbul Milletvekili Sırrı Süreyya Önder görüşmenin olumlu geçtiğini ancak Kürtlere yönelik Kobani'deki saldırılar nedeniyle sürecin zorlayıcı bir aşamaya girdiğini söyledi.

HDP İstanbul Milletvekili Sırrı Süreyya Önder partisinin grup başkanvekilleri Pervin Buldan ve İdris Baluken'le, Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan'la görüştükten sonra açıklamalarda bulundu.

Sırrı Süreyya Önder, bölgedeki İD saldırılarının ardından çözüm sürecinde zorlu bir aşamaya gelindiğini belirtti:

'Çözüm süreci zorlayıcı bir aşamaya gelmiş durumda. Bu zorlayıcı yapının ortadan kaldırılması bölgede gerçekleştirilecek net siyasi tutumla olabilir. Bundan bağımsız olmayan bir olgu da, daha önce Beşir Atalay'ın '30 Eylül'e kadar netleştireceğiz' dediği çözüm süreci yol haritasıdır.  Bunun gerektirdiği hamlelerin fiilayata geçirilmesinde gelinen aşamayı da değerlendirdik. Öcalan'ın vurguladığı sekreterya başta olmak üzere diğer düzenlemelerin hayata geçirilmesi de hayati önemdedir.'

Önder: 'Öcalan bugün yaşanan gelişmeleri gün gün sokak sokak takvim takvim ön görerek uyarılarda bulunmuştur. Orada yaşayan bütün haklara demokratik bir seçenek sunmakla sorunun çözüleceğini söyledi. Bizde onunla yaptığım her görüşme sonrasında bunu kamuoyuyla paylaştık. Bu demokratik teklif bir türlü olgunlaşmadı. Askeri müdahaleler tek başına çözüme götürücü bir yöntem değildir. İsteyen arşivlere baksın Sayın Öcalan'ın bu uyarılarını görecektir. Bölgedeki bütün pradigmayı bütün bu emperyal müdahalelere karşı demokratik özerklik temelli kanton temeli herkesin kendisini ifade edebileceği önerilerini görecektir'

Önder, 1 hafta içinde İmralı'ya yapacakları ziyaret öncesinde Başbakan Ahmet Davutoğlu ve Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş'la görüşmeyi istediklerini ifade etti.  

Öcalan: ateşkes koşulları istismar ediliyor

PKK Lideri Abdullah Öcalan vasisi ve avukatı Mazlum Dinç aracılığı ile yaptığı açıklamada, hükümetin müzakereleri başlatmadığını belirterek, ateşkes koşullarının istismar edildiğini de söylemişti. Öcalan'ın 'yüksek yoğunluklu savaş' olarak tanımladığı İD'in Kobanê saldırısı sonrasında da KCK yönetimi ve HPG, 'süreç bizim için anlamını yitirdi' şeklinde açıklamalarda bulundu.

Kategoriler

Güncel Türkiye Gündem