Süryanice 86 yıl sonra yeniden okul sıralarında

Mor Efrem Süryani Anaokulu, Yeşilköy’de yeni inşa edilen binasında, 22 öğrencisiyle eğitime başladı. Öğrenci sayısının önümüzdeki günlerde 30’a ulaşması bekleniyor.

UYGAR GÜLTEKİN
uygargultekin@agos.com.tr

Süryanilerin son okulu, 1928’de Mardin’de kapanmıştı. 86 yıl geçtikten sonra ilk kez bir Süryani okulu, bugünlerde yeniden eğitime başladı. Süryaniler, yıllarca devam eden hukuk mücadelesini geçen yıl kazanmıştı.

Ankara 13. İdare Mahkemesi, Süryanilerin okul açmasına izin vermeyen Milli Eğitim Bakanlığı’nın kararını iptal etmiş, Bakanlık iptal kararına itiraz etmemiş ve okulun açılması için süreç başlamıştı. İstanbul Süryani Kadim Meryem Ana Kilisesi Vakfı,  bürokratik engelleri nihayet aştı ve Süryanice müfredatın bakanlık tarafından kabul edilmesiyle Süryanice eğitim başladı.

Mor Efrem Süryani Anaokulu, Yeşilköy’de yeni inşa edilen binasında, 22 öğrencisiyle eğitime başladı. Öğrenci sayısının önümüzdeki günlerde 30’a ulaşması bekleniyor. Bakırköy, Bahçelievler gibi pek çok ilçeden öğrencinin geldiği okul, Süryani toplumu içinde heyecan yarattı. 

Süryanice müfredatı, Mardin Artuklu Üniversitesi Yaşayan Diller Enstitüsü Süryanice Bölümü’nden Prof. Mehmet Sait Toprak hazırladı. Toprak, derslerde kullanılacak kitapların hazırlığıyla da ilgileniyor. Okul materyallerinin Ermeni, Rum ve Musevi okullarında olduğu gibi MEB tarafından basılması gündemde. Açılış sürecinde devletten hiçbir destek almayan, açılış tarihi denk gelmediği için özel okul teşviklerinden de faydalanamayan okul, 86 yıllık açığı kendi kapatmaya çalışıyor.  

Okulda heyecanlı olanlar sadece öğrenciler değil. Sadece iki öğretmenin Süryanice bildiği okulda, öğretmenler de öğrencilerle beraber Süryanice öğrenmenin heyecanını yaşıyorlar.

Süryanice bilmeyen öğretmenler arasında okul müdürü Meri Belbak da var. Okul öncesi öğretmenliğinden mezun olan Belbak, “Okullarımız olmadığı için Süryanice öğrenememiştik. Çocuklarla birlikte biz de öğreneceğiz. Mardin Artuklu Üniversitesi’nin Süryanice yüksek lisans programına başvuracağım” dedi.

Okul koordinatörü İnci Atacan, her şeye sıfırdan başladıklarına dikkat çekiyor, “Süryanicenin alanı kısıtlandı. Kendi aramızda yaşatabiliyoruz dilimizi. Lübnan ve Suriye’deki okullarımızdan gelecek destek çok önemliydi çünkü eğitimde kesinti yaşamadan bugünlere gelmişlerdi. Ama şimdi oralarda neler yaşandığını biliyorsunuz. O yüzden sıfırdan başlıyoruz.”

Okulun Süryanice öğretmeni Ceni Cansu, Midyatlı. Ailesinde öğrendiği Süryaniceyi, şimdi öğrencilerine aktarıyor olmanın heyecanını yaşıyor:  “Süryaniceyi görsel ve işitsel olarak öğreteceğiz. Ses çalışmaları yapıyoruz. Okulu bitirdiklerinde Süryaniceye aşina olmalarını istiyoruz.”

Kategoriler

Toplum Okullar