Ekümenik Patrik Batı Trakya’daydı

İstanbul Rum Ortodoks Patriği Bartholomeos, 20 - 23 Eylül tarihlerinde Yunanistan’ın Batı Trakya bölgesini ziyaret etti.

Ekümenik Patrik Bartholomeos’a Trakya Dimokritos Üniversitesi’nde fahri doktora unvanı verildi.

EVREN DEDE
AYDIN BOSTANCI

İstanbul Rum Ortodoks Patriği Bartholomeos, 20 - 23 Eylül tarihlerinde Yunanistan’ın Batı Trakya bölgesini ziyaret etti. Bölge ziyaretine Meriç (Evros) şehrinden başlayan Ekümenik Patrik, Dimetoka’da resmi devlet protokolünün de hazır bulunduğu büyük bir törenle karşılandı. Bartholomeos, en son 1963 yılında bir patriğin ziyaret ettiği Dimetoka’nın şehir meydanında yaptığı konuşmada “Bir zamanlar Bizans’ın kültürünün ve görkeminin kalbinin attığı tarihî Dimetoka’ya geldik” ifadeleriyle halkı selamladı.

Rodop’tan İskeçe’ye

Bartholomeos’un bölgedeki ikinci durağı Rodop oldu. Bartholomeos Rodop’ta Gümülcine (Komotini), Maronya-Şapçı ve Yassıköy (İasmos) bölgelerini ziyaret etti. Barthlomeos Gümülcine’de ayrıca Kilikya Ermeni Katolikosu I. Aram ile birlikte Gümülcine Ermeni Kilisesi’nde ortak ayin düzenledi. Bartholomeos daha sonra askeri bando eşliğinde Gümülcine’nin Evangelismos Kilisesi’ne geçerek Gümülcine Maronya Metropoliti Pandeleimon ile birlikte dini ayin yönetti.

Patrik Bartholomeos daha sonra Trakya Dimokritos Üniversitesi Karadeniz Dilleri Kültür ve Edebiyat Bölümü’nün kendisine fahri doktora takdim edilmek üzere düzenlediği törene katıldı.

Rodop ili programının ardından İskeçe iline geçen Bartholomeos için şehir meydanında karşılama töreni düzenlendi. Patrik İskeçelilere yaptığı konuşmada kaosun sürdüğü dünyada dinlerarası diyaloğa vurgu yaptı.

Patrik Bartholomeos’un 20 - 23 Eylül tarihleri arasında yaptığı Batı Trakya ziyaretinde kendisine Yunanistan Dışişleri Bakan Yardımcısı Kiriakos Gerontopulos, Yunanistan Eğitim Bakan Yardımcısı Aleksandros Dermencopulos, bölgedeki bütün azınlık ve çoğunluk milletvekilleri, Doğu Makedonya Trakya Eyalet Başkanı Yorgos Pavlidis, Yunanistan Dışişleri Bakanlığı’nın İskeçe’deki Siyasi İşler Bürosu Müdürü Büyükelçi Nikos Piperingos, yerel yönetimler ve ayrıca Türkiye’nin Gümülcine Başkonsolosu Osman İlhan Şener eşlik ettiler.

Kategoriler

Toplum Kilise