Sanat sezonu hareketli başlıyor

İstanbul’da, sonbaharla birlikte, sanat sezonu da başladı. İştah kabartan sergiler, fuarlar ve etkinlikler peş peşe açılıyor. Biz de bunlar arasından bir seçki yaparak, öne çıkanları derledik.

Ataköy Plajı, ‘Yazlık: Şehirlinin Kolonisi’, SALT

TUĞBA ESEN
ztugbaesen@gmail.com

İsmail Saray’ın aşırı kavramsal hikâyesi

İsmail Saray, 1972, ‘Envoy (Elçi)’, detay

Yaşamını ve çalışmalarını İngiltere’de sürdüren İsmail Saray, SALT Galata’da açılan ‘İngiltere’den sevgiler, İsmail Saray’ başlıklı sergisiyle, yaklaşık 20 yıl sonra Türkiye’ye dönüyor. Sergi, sanatçının kavramsal yapıtlarıyla birlikte, yıllar önce katıldığı sergilere dair yazılı ve görsel kayıtları ve Saray’ın, arkadaşları tarafından yıllarca saklanan bazı belgelerini içeriyor.

1968’de kazandığı devlet bursuyla Londra’ya giden ve öğrenimini burada tamamlayan Saray, zorunlu hizmet için Türkiye’ye döner ve kısa bir süre sonra, 1980’de ülkeden yeniden ayrılır. 90’lı yıllarda, Türkiye’deki sanat ortamıyla ilişkileri koptuğu için, burada ismi pek duyulmamış, işleri görülmemiştir. Yaşamı boyunca muhalif tavrını koruyarak, sanatçı ve insan hakları üzerine çalışan Saray’ın sanatıyla ilgili söylenebilecek belki de en önemli şey, yaşadığı çağın ötesinde olması. 2 Kasım’a kadar SALT Galata’da devam edecek olan sergi bir retrospektif değil, Saray’ın kavramsal sanatına ve yaşantısına dair bir araştırma.

Hem yakın, hem uzak: Asya

Bu sezon İstanbul’da, Asya sanatından bazı örnekler sergilenecek. Kasım’da açılacak olan Contemporary Istanbul fuarının bu yılki misafir ülkesi Çin. Beyoğlu’ndaki sanat mekânı Arter’de de ‘Göçebe Bakış: Güneydoğu Asya’dan Çağdaş Sanat’ başlıklı bir sergi açıldı. 4 Ocak’a kadar devam edecek olan sergi, bu bölgede yaşayan 36 sanatçıyı ağırlıyor.

Arter’i ziyaret ettiğinizde, bir grup insanı pinpon oynarken yakalayabilirsiniz. Nitekim sergide, Lee Wen’in ‘Yuvarlak Masa Tenisi’ yerleştirmesi gibi, interaktif çalışmalar bulunuyor. Türkiye’de, bu bölgenin sanat üretimlerini kapsamlı bir şekilde bir araya getiren ilk sergi olma özelliği taşıyan ‘Göçebe Bakış’, belirli bir tarz veya konuya eğilmiyor. Buna rağmen, bölgedeki baskı ve şiddetin izini süren çalışmalar, belki de yaşadığımız coğrafyayla çeşitli çağrışımlar yarattığından, gözümüze çarpıyor.

Lee Wen, 1998-devam eden proje, ‘Ping-Pong’

Sanatın dev isimleri haftasonu İstanbul’da

Pravdoliub Ivanov, 2013, ‘Ornaments of Demand’, Sariev Contemporary, ArtInternational 

İstanbul’da açılacak iki sanat fuarıyla, sanat izleyicisini yoğun bir haftasonu bekliyor. Önemli katılımcılar, dünyaca ünlü sanatçılar, standını özenle kurgulayan bazı galeriler sayesinde fuar ziyaretçileri, hem çok sayıda yapıtı bir arada görme imkânı bulacak, hem de keyifli bir deneyim yaşayacaklar.

Bu yıl ikinci kez düzenlenen ArtInternational fuarı, 26-28 Eylül arasında, Haliç Kongre Merkezi’nde açılacak. Türkiye’den katılımcılarla birlikte, dünyanın önemli galerilerini ve sanatçılarını ağırlayan fuarda, örneğin Lisson Galeri’nin standında, Ai Wei Wei’nın yapıtlarını göreceğiz. Robert Miller Galeri ise, efsanevi fotoğrafçı Diane Arbus’un işlerini sergileyecek. Andipa Galeri, çarpıcı duvar resimleriyle ünlenen Banksy ve ‘Genç İngiliz Sanatçılar’ kuşağının temsilcilerinden Damien Hirst’e yer verecek. Pace’te kübizmin öncüsü Picasso’nun, Galeri Lelong’da, Sabancı Müzesi’nde kapsamlı bir sergisi açılan Miro’nun eserleri sergilenecek. Yerli katılımcılardan Dirimart’ın standında ise, bu yıl
Cannes’da Altın Palmiye ödülünü kazanan Nuri Bilge Ceylan’ın çektiği fotoğraflar yer alacak.

ArtInternational’a paralel olarak, aynı tarihlerde Haliç Kongre Merkezi’nin Kuleli Binası’nda, daha önce New York ve Londra’da düzenlenen Moving Image fuarı yapılıyor. Yalnızca video sanatına odaklanan bu fuarda sergilenecek işler, sanat profesyonelleri ve küratörlerden oluşan bir danışma kurulu tarafından seçiliyor. Dolayısıyla, kaliteli işler görme olasılığımız yüksek.

Deniz, kum, güneş

Yaz biterken, SALT, yazı hatırlatan, Türkiye’de orta sınıf mensubu hemen herkesin ucundan kıyısından bulaşmış olduğu yazlık kültürüne odaklanan bir sergi açtı; sergi mekânını şezlonglarla, can simitleriyle donattı. SALT Beyoğlu’nun her katına yaz havası yayan ‘Yazlık: Şehirlinin Kolonisi’ başlıklı sergi, 16 Kasım’a kadar sürecek.

Denizi bol ülkemizin kıyı şeridinde yer alan belli başlı beldelerde, şehirli, orta halli ailelerin gözde mekânları yazlık evler ve bu evlerde yapılan uzun tatiller... Yazlıkları mimari açıdan incelerken, yıllar içinde yaşanan sosyolojik değişimlerin, bu yaşam tarzını, insanların yazlık evlerini kullanma alışkanlıklarını nasıl etkilediğine odaklanan sergi, ayrıca, sayfiye kültürünün tarihçesine göz gezdirme imkânı da sunuyor. Aile fotoğrafları, yazılar, araştırma notlarıyla dolu serginin sürprizi, büyük ekranda gösterilen, Umur Bugay’ın unutulmaz ‘Yazlıkçılar’ dizisi. Kış ayları yaklaşırken son bir kez yaz havası almak veya anılarınızı tazelemek isterseniz, bir uğrayın.

Kategoriler

Kültür Sanat Sergi