Gürcüce okul sıralarında

MEB’in Gürcüce müfredatını kabul etmesiyle, resmi olarak Gürcüce okul sıralarında okutulacak. Gürcülerin, 2004’te yaptıkları resmi başvuru sonuçsuz kalmıştı.

UYGAR GÜLTEKİN
uygargultekin@agos.com.tr

Türkiye’de yaşayan Gürcüler için tarihi öneme sahip bir gelişme yaşandı. ‘Yaşayan diller ve lehçeler’ adı altında, okullarda seçmeli ders olarak okutulan diller arasına bu yıl Gürcüce de girdi. Milli Eğitim Bakanlığı’nın Gürcüce müfredatını kabul etmesiyle, Türkiye tarihinde ilk kez, resmi olarak Gürcüce okul sıralarında okutulacak. Türkiye’de Gürcülerin ‘anadilde eğitim’ mücadelesi, uzun yıllardan beri devam ediyor. 2004 yılında Milli Eğitim Bakanlığı’na anadilinde eğitim yapabilmek için yapılan başvuru sonuçsuz kalmıştı. Türkiye’de çeşitli anadillerinin okullarda seçmeli ders olarak okutulması kararından sonra, Gürcüler de umutlanmıştı.

Müfredat tamam

Gürcü Kültür Evi’nin 2012’de yaptığı başvurudan sonra, yaklaşık iki yıldır müfredat çalışmaları devam ediyordu. Gürcistan ve Türkiye’den akademisyen ve çevirmenlerin oluşturduğu bir çalışma grubu, müfredat çalışmalarını tamamlayarak Milli Eğitim Bakanlığı’na sundu. Bakanlığın da yaptığı çalışmalardan sonra, “Gürcüce Eğitim Müfredatı” kabul edildi.

Gürcüce için uzun yıllardır mücadele eden Gürcü Kültür Evi Başkanı Erdal Küçük, Agos’a yaşanan süreci değerlendirdi.

Kitap yok ama…

Akademik olarak Gürcistan’dan büyük destek aldıklarını ve Milli Eğitim Bakanlığı’nın müfredat çalışmalarına gerekli desteği sunduklarını belirten Küçük, “Bu sene ilk defa eğitime başlayacağız. Bu topraklarda hiç Gürcüce eğitim olmadı. Müfredatın kabul edilmesiyle birlikte, Gürcücenin bu topraklarda yaşayan dillerden biri olduğu kabul edilmiş oldu. Üniversitelerde ‘Gürcü dili ve edebiyatı’ adıyla bölümler vardı, ama ortaöğrenimde Gürcüce olmadığı için bu bölümlere ilgi azdı. Kitaplarımız henüz yok, ama eğitime başlanabilecek. Dersin açılabilmesi için en az 10 öğrencinin seçmiş olması gerekiyor. Karadeniz ve Marmara bölgelerinde, özellikle büyükşehirlerde Gürcü nüfusunun olduğunu biliyoruz. Okullarda öğrencilerin Gürcüce dersini seçmesi için elimizden geleni yapıyoruz” dedi. Şimdiye kadar küçük dernekler ve kurslar şeklinde eğitim yapabildiklerini söyleyen Küçük, ilk kez devlet desteğiyle ders yapılacağının altını çizdi.

Kategoriler

Güncel Azınlıklar

Etiketler

Gürcüce MEB Okul