Kobane'de son durum

İD’in Kobane saldırısının 18. Gününde kentin doğusundaki çatışmalar şiddetlendi. Dün akşam saatlerinden itibaren Türkiye- Suriye sınırındaki Kobani’yi ağır silahlarla vuran İD militanları saldırılarını ve Kobani'ye ilerleyişlerini sürdürüyor. Çatışmadan kaçan siviller ise sınır kapılarından giriş yapmaya çalışıyor.

İD'in Kobane saldırısı, Suruç sınırından görünüyor.

GÖZDE KAZAZ

Kobani’nin dış mahallelerini kontrol altına alan İD'in tank ve havan toplarıyla sürdürdüğü saldırılar sonucunda isabet alan binalardan yükselen ve Kobani’nin üzerini kaplayan dumanlar, Türkiye tarafından da görülebiliyor.

YPG Basın Merkezi, dün akşam saatlerinde yaptığı açıklamada şehrin güney ve güneydoğu cephesinde yoğunlaşan, tank, top ve ağır silah destekli saldırıları bertaraf ettiklerini duyurmuştu. Kobanê'nin güneyinde bulunan Newroz salonu çevresine ve Helinc köyünde dün gün ve gece boyunca şiddetli çatışmalar yaşandığını belirten YPG, ‘43 çete üyesinin öldürüldüğünü; 10 adet kaleşnikof, 1 adet karnas (dragunov), 1 adet B7 roketatar, 1 adet gece 1 adet gündüz dürbünü ve çok sayıda cephanenin ele geçirildiğini ‘ aktarmıştı. Doğu ve Batı yönlerinde ise çatışmaların devam ettiği kaydedildi.

İD ise, kendisine yakın siteler aracılığıyla yaptığı duyuruda, Kobanê'nin Türkiye'ye bakan kesimi dışında tüm bölgelerini aldıklarını öne sürdü.

IŞİD, Kobanê'de PKK'nın Suriye kolu PYD'nin askeri kanadı YPG üyeleri ve gönüllü Kürtlerle çarpışıyor.

Kaynak: Al Jazeera

Agos’un Kobane’deki kaynaklardan edindiği bilgiye göre İD, şehir merkezinin yaklaşık üç kilometre yakınına yaklaşmış durumda. İD tank ve havan toplarıyla saldırıya devam ederken YPG hafif silahlarla mevziden ateş ederek karşılık veriyor.

Kentte sivil çok büyük bir bölümünün tahliye edildiğini belirten kaynaklar, günde yaklaşık 5 bin sivilin batı kanadında bulunan Yumurtalık sınır kapısına ilerlediğini belirtiyor.

İD’in bombaladığı başka bölgelerden kaçan sivillerle birlikte, Yumurtalık sınır kapısında bekleyen sivil sayısı 80 bin kişiye çıkmış durumda.  Mültecilere yapılan yardımın ise çok kısıtlı olduğu aktarılıyor.   

Kobane’deki yerel kaynakların aktardığı kadarıyla, YPG’nin İD’i şehir savaşı için içeri çekmeye çalıştığı konuşuluyor. Çatışmayla ilgili orta kanı ise Kobane’nin yakında düşecek olduğu, fakat Kürt gönüllülerin katılımıyla şehir düşse bile İD’in eline geçmemesi için çatışmaların devam edeceği aktarılıyor. 

Kategoriler

Güncel Gündem