Akyürek sorumluluğu İstanbul Emniyet Müdürlüğü'ne attı

Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink cinayetine ilişkin 7 yıldır devam eden soruşturma kapsamında önceki gün “şüpheli” olarak ifadesi alınan eski Emniyet İstihbarat Daire Başkanı Ramazan Akyürek, Trabzon Emniyet Müdürlüğü olarak İstanbul Emniyet Müdürlüğü’nü bilgilendirdiklerini, Dink’in korunması için gerekli tedbirin İstanbul tarafından alınması gerektiğini savundu.

Ramazan Akyürek, Dink'e eylem yapılacağı konusunda bilgilerin dönemin valisi ve jandarma komutanı ile paylaşılmadığını ancak burada kasti bir hareketinin söz konusu olmadığını öne sürdü.

Akyürek, Dink'e yönelik eylem yapılacağı ile ilgili istihbarat konusunda İstanbul ve Trabzon emniyet müdürlüklerinin duyarlılık göstererek gerekli tedbiri aldığını düşündüğünü söyledi.

Dink Trabzon’da yaşıyor olsaydı yakın korumaya alacağını kaydeden Akyürek’e savcılıkta, soruşturmanın Ergenekon soruşturmasına neden bağlanmadığı ve bu grubun eylemi olarak görülmediği soruldu. Akyürek ise “Bu konuda fikir beyan etmek istemiyorum. Zira tüm bu konular adli makamlara intikal etmiştir” dedi.

Akyürek’e savcılıkta istihbarat uzmanı olması nedeniyle, “Dink’e karşı ses getirecek bir eylemde bulunacağı söyleniyor” şeklinde bilginin istihbarat açısından ne anlama geleceği soruldu. Akyürek bunun, Dink’in o dönemdeki konumununa göre ağır ve ciddi bir eylem olacağı anlamına geldiğini belirterek, şunları söyledi: “Trabzon’dan İstanbul İstihbarat Şube Müdürlüğü’ne gönderdiğimiz yazıda geçen Yasin Hayal’in cezaevinden yeni çıktığı, bu şahsın daha önce Trabzon Mc Donald’s bombalama eylemini gerçekleştirdiği, burada da Hrant Dink’e yönelik yaralama, bombalama türü bir eylem gerçekleştirebileceğini düşündüğümüzü aktarmak istedik”

‘Öldürülme üzerinde durmadık’

Akyürek, Dink’e yönelik yapılacak eylem ile ilgili olarak dönemin İstihbarat Müdürü Engin Dinç’’n konuyu İstanbul İstihbarat Şubesi ile paylaşacağını söylediğini kaydetti. Akyürek, “Biz o yazıda Hrant Dink’in öldürülmesi kelimesi üzerinde durmadık zaten ses getirecek eylem denildiğinde aynı şeyi anladık” dedi. İstanbul’a gönderilen yazı ulaştığında İstanbul İl Müdürlüğü’nün Dink’in konumu itibariyle bu kişi hakkında gerekli tedbirlerin alınması için İstanbul Koruma Şube Müdürlüğü, Güvenlik Şube Müdürlüğü ve Terör Şube Müdürlüğü’’nü bilgilendirmesi gerektiğini aktardı.

Akyürek, o dönem Ali Fuat Yılmazer’in C Şube Müdürü olduğunu kaydederek, “Esas bu işlerden sorumlu şubenin başında idi” dedi. Akyürek Dink’e karşı yapılacak eylemle ilgili vali ve jandarma komutanına bilgi verilmediğini kaydederek, “Ancak İstanbul Valiliğimizin MİT Bölge Başkanlığımızın, İl Emniyet Müdürlüğümüzün bilgi sahibi olduğunu düşünüyorum” dedi.

Log kayıtları 

Dink'in öldürülmesi ile ilgili Trabzon İstihbarat Şubesi'ndeki LOG (tüm işlemlerin bilgisayar ortamında kayıt altına alınması) kayıtlarının tutulduğu bilgisayar serverlarının Ankara'daki daire başkanlığında silindiği iddialarına ilişkin Akyürek, kayıtların daire başkanlığına gönderilip gönderilmediğini hatırlamadığını, bunların silinmesi ile ilgili emir vermediğini söyledi.

Kamuoyunda 'daire başkanlığındaki kayıtların silindiği' yönünde algı oluştuğunu ifade eden Akyürek, dijital arşivin hem Bilgi İşlem Şube Müdürlüğü'nde hem de ayrı bir bina ve birimde bulunduğunu belirtti. Akyürek, aleyhine rapor düzenleyen mülkiye müfettişlerini tehdit ettiği iddialarını da reddetti.

Akyürek, Dink'e eylem yapılacağı konusundaki bilgilerin dönemin Trabzon Valisi Hüseyin Yavuzdemir ve Trabzon İl Jandarma Komutanı Ali Öz ile paylaşılmadığını ancak burada kasti bir hareketinin söz konusu olmadığını öne sürdü.

Kategoriler

Güncel Dink Davası