Times: 49 rehine karşılığında 180 İD militanı

Times gazetesi, Türkiye'nin, İslam Devleti (İD) militanlarının elinde tutulan 49 kişinin serbest bırakılması için örgütle müzakere ettiği ve bu müzakereler sonucunda aralarında iki İngiliz vatandaşının da bulunduğu 180 İD militanını serbest bıraktığını yazdı.

Gazetenin haberinde Türkiye'nin Musul Başkonsolosluğu'nun İD tarafından basılması sonucu rehin alınan diplomatların ve ailelerinin iadesi için İD ile masaya oturulduğu ifade edildi.

'Anti terör yetkilileri Türkiye tarafından serbest bırakılan İngiliz vatandaşı İD militanları Şahbaz Süleyman ve Hişam Folkard hakkında kapsamlı bir inceleme başlatmış durumda' denen haberde, Şahbaz Süleyman'ın 18 yaşında bir öğrenci olduğu, Hişam Folkard'ın ise 26 yaşında olduğu belirtildi.

Takas edilen İD militanlarının isim listesine ulaştığını belirten gazete, Batılı ülke pasaportuna sahip birçok kişinin olduğu da ifade etti. Türkiye hükümetinden bir ismin sızdırmış olabileceği belirtilen listede üç Fransız vatandaşı, iki İsveçli, iki Makedon, bir İsviçreli ve bir Belçikalı da var.

Haberde Türkiye'nin takası gerçekleştirebilmek için bölgedeki aşiretler ve silahlı gruplarla temasa geçtiği de ifade ediliyor.

Erdoğan'a 'takas' sorulmuştu

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Eylül ayı sonunda Birleşmiş Milletler Genel Kurulu'na katılmak üzere New York'a uçmadan önce gazetecilerin sorularını yanıtlarken, rehineler için esir takası yapıldığı sorusu üzerine, 'Takas oldu veya olmadı. Neticede bizim 49 vatandaşımız, görevlimiz Türkiye'ye geldi' yanıtını vermişti.

'100 cihatçı İngiliz Türkiye'de'

Times gazetesinin pazar sayısında ise, 100 İngiliz vatandaşı İD miitanının örgütten ayrılıp Türkiye'ye geldiği, ancak tekrar İngiltere'ye dönmekten korktukları için Türkiye'de mahsur kaldıkları iddia edildi.

Haberde, 'İngiliz vatandaşı cihatçılar IŞİD'den kaçsa da İngiltere'ye dönemiyor çünkü tutuklanmaktan korkuyorlar. Bir kısmı anne ve babalarının vatanı olan Pakistan ya da Bengaldeş'e dönmeyi planlıyor' dendi.

Aralarında Tevhid Tugayı üyeleri de olabilir

23 Eylül'de Hürriyet'ten Deniz Zeyrek'in yayımladığı bir haberde, takas pazarlığında Tevhid Tugayı’nın (Liva El Tevhid) elinde olan Hacı Bekir’in eşi ile çocuklarının da aralarında bulunduğu bir grubun serbest bırakılmasının talep edildiği iddia ediliyordu. Haberde, bazıları Özgür Suriye Ordusu’ndan (ÖSO) ayrılan ve 7 ayrı grubu çatısı altında toplayan İslami Cephe’nin parçası olan Tehvid Tugayı’yla yapılan görüşmelerin ardından, Hacı Bekir’in eşi ve çocuklarıyla yaklaşık 50 IŞİD mensuplarının serbest bırakılması kabul edildi. (GK)

Kategoriler

Güncel Gündem