Şehir Tiyatroları'nda yeni sezon: az oyun, çok proje

İstanbul Büyük Şehir Belediyesi Şehir Tiyatrolarının yeni sezon 8 Ekim'de başlıyor. Bu senenin projeleri arasında, alternatif tiyatrolarla bağ kurmak amacıyla bir festival düzenlenmesi de var. Öte yandan, geçen sene 16 olan oyun sayısı bu sene beşe düşürüldü.

ELİF BENAN TÜFEKÇİ
elifbenantufekci@gmail.com

8 Ekim 2014 tarihinde perdelerini açacak olan Şehir Tiyatroları, 2014-2015 sezonuna ait repertuarını 1 Ekim 2014 Çarşamba günü Harbiye Muhsin Ertuğrul Sahnesi’nde düzenlediği basın toplantısında açıkladı. Genel Sanat Yönetmeni Erhan Yazıcıoğlu, Şehir Tiyatroları Müdürü Salih Efiloğlu, Engin Alkan, Perihan Savaş, Yiğit Sertdemir, Arif Akkaya, Hakan Arlı, Nihal Kaplangı’nın bulunduğu toplantıda Şehir Tiyatrosunun yeni projelerinden de bahsedildi.

Öncelikle oyun saat ve günlerinde değişikliklere gidildiğini belirten Yazıcıoğlu, Harbiye Muhsin Ertuğrul, Kadıköy Haldun Taner, Üsküdar Musahipzade Celâl ve Fatih Reşat Nuri sahnelerinde Çarşamba’dan Cumartesi’ye kadar sürecek olan gösterimlerin, Kağıthane Sadabad, Ümraniye ve Gaziosmanpaşa sahnelerinde Perşembe’den Cumartesi’ye dek devam edeceğini; Pazar Günleri ise tüm sahnelerin çocuklara ayrılarak 12.00 ve 15.00’te çocuk oyunlarının iki gösterim yapacağını söyledi.

16 oyun kaldırıldı, 5 oyun kondu

İki ay önce genel sanat yönetmenliğine atanan Erhan Yazıcıoğlu, 16 oyunu repertuardan kaldırıp yerine şimdilik 5 oyun koydu. Geçen sezonda provası başlayan Mehmet Baydur'un  yazdığı ‘Kadın İstasyonu’nun akıbeti henüz belli değil. Hagop Baronyan’ın ‘Şark Dişçisi’ eseri de repertuardan çıkarılmıştı, fakat yeniden dahil edildi. Repertuardan çıkarılan oyunlar arasında Yaşar Ne Yaşar Ne Yaşamaz, Meraklısı İçin Öyle Bir Hikâye, Toros Canavarı, Kes ve Kaç ve Dar Ayakkabıyla Yaşamak gibi oyunlar da bulunuyor.  Yazıcıoğlu, “Yetersiz bulduğum, beğenmediğim, seyirciden tepki alan ve gişe başarısı düşük olan oyunları kaldırdık. Bunun hesabını herkese vermek zorunda değilim. Çok oyun çıkardık. Bu hakka sahibim. Az ve öz oyun sahneleyeceğiz. Beş oyuna yapacağımız masrafı tek oyuna indireceğiz” dedi.

Bu sezon sahnelenecekler arasında; Cibali Karakokulu, Çürük Temel, Kerbela, Komşum Hitler, Lillian, On İki Öfkeli Adam, Sırça Hayvan Koleksiyonu bulunurken; Ateşli Sabır, İstanbul Efendisi, Vişne Bahçesi, Şark Dişçisi, Kabare, Ocak, Shakespeare, Türkiye Kayası gibi geçen sezonun oyunları sahnelenmeye devam edecek. 

Boya Benek, Çiçek Prenses, Damlaların Dansı, Edi’nin Annesi Nerede?, Harikalar Mutfağı, Islık Sever Max, Karagöz Balıkçı, Pırtlatan Bal ise sezonda sahlenecek çocuk oyunları arasında.

Görme engelliler için proje

100. yıl kapsamında etkinliklerin bütün bir yıla yayılmasını istediklerini belirten Yazıcıoğlu, repertaur arşivini geleceğe taşımak için hazırlanan bir kitap projesi ile ‘Şehir Tiyatrolarının Sözlü Tarihi’ adlı bir sempozyumu hayata geçireceklerini söyledi. 100. yıl projeleri kapsamında yyrıca görme engelliler için oyunlar ‘Radyo Tiyatrosu’ biçiminde kayda alınacak.

Alternatif tiyatrolar ile bağ kurma iddiasında olan ekip, bu tiyatrolar ile Şehir Tiyatroları’nı buluşturan bir festival hedeflediklerini açıkladı. Ayrıca çağdaş oyun yazarlarının metinlerine de repertuarda yer vererek, tiyatronun dinamik tarafını kaybetmemek için harekete geçilecek. 

Üsküdar Kerem Yılmazer Sahnesi'nin, 100.yıl Dârülbedayi Atölyesi adı altında bir eğitim merkezi haline geleceği ve kasım ayında faaliyete geçeceği açıklanırken, Emre Koyuncuoğlu’nun başında bulunduğu fakat iki yıldır etkinlik düzenlenmeyen Çağdaş Gösteri Merkezi’nin aktif hale getirileceği ve Çocuk Birimi’nin de Kerem Yılmazer çatısı altında bulunacağı belirtildi. Yıkılacağına dair tartışmaların sürdüğü Fatih Reşat Nuri sahnesinin ise meydan sahnesine dönüştürüleceği söylendi. Genç Günler ve Çocuk Şenliği’nin ise süregeldiği gibi devam edeceği haberi verildi. (BT/GK)

Kategoriler

Kültür Sanat Tiyatro