Ermenistan’daki en büyük yatırımcı Arjantin

Ermenistan’da yıllardır en büyük yatırımcı ülke Rusya’yı, geçtiğimiz yıl Fransa geride bırakmıştı. Bu yıl ise büyük bir atılım yapan Arjantin, yatırımlarını geçtiğimiz yıla göre on kat artırarak ilk sıraya yükseldi. Bu sıçramanın ardındaki isim ise Eduardo Eurnekian.

Eurnekian’ın 2001 yılında iyileştirilmesi için yatırım yaptığı Yerevan Zvartnots Havalimanı, 2013’te ‘En iyi Büyümekte Olan Havaalanı’ ödülünü almıştı.

MEHMET AKIN

Ermenistan Ulusal İstatistik Servisi, ülkenin 2013 yılına ait ekonomi karnesini açıklandı. Karnede dikkat çeken noktalardan biri, ülkenin en büyük ekonomik müttefiki Rusya’nın rakiplerinin artması oldu. 2007 yılında beşinci sırada yer alan Arjantin, geçtiğimiz yıl Ermenistan’da en çok yatırım yapan ülke oldu.

Arjantin, 2013 yılına ait verilere göre 117,9 milyon Amerikan doları büyüklüğündeki yatırımlarıyla oransal olarak en üste yerleşti. İkinci sırada 99 milyon dolar ile Fransa yer alırken, Rusya 86 milyon ile üçüncü, Güney Kıbrıs 76 milyon ile dördüncü sırada yer aldı.

Rusya düşüşte

Rusya, 2007’den beri Ermenistan’ın en büyük yabancı yatırımcısıyken, ilk defa geçen yıl listede Fransa’nın ardından ikinci olmuştu. Ermenistan’ın ekonomik olarak bağımlı olduğu Rusya, bu yıl listede ancak üçüncü olabildi. 

Ermenistan, 2013’te, Rusya’nın başında olduğu Avrasya Birliği’nin ekonomik oluşumu Gümrük Birliği’ne girmeye karar vermiş ve Rusyalı şirketler ülkede yatırımlarını artırmıştı. Fakat Arjantin ve Fransa ile birlikte Avrupa Birliği ülkeleri şu anda Ermenistan’ın en büyük yabancı yatırımcıları olarak gözüküyor. Bağımsız haber kaynağı Eurasianet yazarı Tamada Tales’e göre, Ermenistan barış ve güvenlik gibi konularda Rusya’ya yine de bağlı kalacak, fakat Yerevan, büyüyen ve çeşitlenen dış ekonomi kaynaklarıyla, dış ilişkiler bazında daha özgür bir pozisyona gelebilir.

Yükselişin ardındaki milyarder

Arjantin’in listede bu yükselişinin en büyük nedeni Arjantinli Ermeni milyarder Eduardo Eurnekian. Corporación América şirketinin sahibi Eurnekian, şu anda Arjantin’in en zengin ikinci insanı olarak gösteriliyor ve Ermenistan’a olan yatırımlarıyla biliniyor. Medya ve havalimanı işletmeciliği sektörlerinde yoğunlaşan milyarder, 2001 yılında Yerevan’daki Zvartnots Uluslararası Havalimanı’nın iyileştirilmesi ve büyütülmesi projesine 50 milyon dolarlık bir yatırım yapmıştı.

1932 yılında Arjantin’in Buenos Aires kentinde dünyaya gelen Eurnekian’ın, Ermenistan’daki tarım sektöründe de büyük girişimleri bulunuyor. Sahibi olduğu Tierras de Armenia şirketi ve Ermenistan’ın büyük şirketlerinden Max Group, ülkenin güneyindeki Armavir bölgesinde 25 milyon dolarlık bir yatırım yaptı.

Eurnekian, 1990’lı yıllardan beri kurduğu 1 milyar dolar büyüklüğündeki medya şirketlerinin yanında, 76 havalimanı işletiyor. Bu anlamda, dünyanın sayısal olarak en büyük havalimanı işletme ağına sahip. Eurnekian, geçtiğimiz yıllarda Yukarı Karabağ’da yeni açılan havalimanına da bir uçak hediye etti. Yukarı Karabağ’da eğitim sektörünede yardım eden milyarder, 2012 yılında okullarda 3.500 öğrenciye dizüstü bilgisayarlar dağıttı.

Kategoriler

Güncel Ermenistan