Altın Portakal Komitesi: Bizim de sorumluluğumuz var

Reyan Tuvi'nin Gezi belgeseliyle başlayan Altın Portakal Film Festivali'ndeki sansür çatlağı büyürken, festival komitesi bugün bir açıklama yayımladı.

Cuma günü başlayacak 51. Antalya Altın Portakal Film Festivali'nde Reyan Tuvi'nin Gezi direnişini anlattığı belgeseli üzerinden gelişen ve 11 jüri üyesinin istifasına neden olan sansür tartışmaları nedeniyle Festival Komitesi bugün bir açıklama yayımladı. Komite, 'Kamuoyuna önemli duyuru' başlığıyla yaptığı açıklamada sorumlulukları olduğunu belirterek uzlaşı çağrısında bulundu.

Açıklama, Hülya Uçansu, Zeynep Özbatur Atakan ve Alin Taşçıyan'dan oluşan Festival Komitesi adına yapıldı. 'Yanlış bir iletişim zinciri oluştu ve işin bu hale gelmesinde bizim de sorumlu olduğumuzu kabul ediyoruz” denen açıklamanın devamı şöyle:

'Sayın Reyan Tuvi'nin 'Yeryüzü Aşkın Yüzü Oluncaya Dek' adlı belgeseli daha önce festival dahilinde özel gösterim programı yerine ulusal belgesel yarışma bölümüne davet edilmiş ve bu davetimiz kabul görmüştür. Yönetmenin sanatçı iradesine herhangi bir baskı ya da otosansür dayatması yapılmamıştır, yapılması da düşünülemez, bu noktada yönetmenin kendi açıklamaları da ortadadır. Ne festival tarafından ne de eser sahibi tarafından söz konusu filmin ne mesajına, ne içeriğine, ne kurgusuna, ne de bütünlüğüne dokunulması asla ve hiç bir zaman talep edilmemiş, net bir biçimde adını vererek ve yazılı olarak kişilik haklarına yönelik bir hakarete dair ortak bir hassasiyet sonucu söz konusu küfür kaldırılmıştır. Filmin ilk başta açıklandığı gibi halka açık gösterime çıkartılmaması ile ilgili gerçek bununla sınırlıdır.

Hepimizin ve sinemamızın ortak çıkarı, bir tartışmaya tüm festivali kurban etmemektir. Karşılıklı suçlamalar ve ithamlar yerine, konuşup tartışarak çözemeyeceğimiz bir konu ve sorun olmadığı inancındayız. Meselenin tüm taraflarını 51. Antalya Altın Portakal Film Festivalimizi bir sinema bayramı biçiminde kutlamaya davet ediyoruz'

Kategoriler

Kültür Sanat Sinema