Kobane'ye destek eylemlerine polis saldırısı

İD'in Kobane saldırısı üzerine Türkiye ve dünyada başlayan eylemler devam ediyor. Muş'un Varto ilçesinde düzenlenen eylemde bir genç polis saldırısı nedeniyle hayatını kaybetti. İstanbul Kadıköy'de ise polis saldırısı nedeniyle en az bir yaralı var. Avrupa Parlamentosu'nda bir süredir açlık grevinde olan Kürt kurumları ve dernekleri bugün parlemento binasına girdi.

Muş’un Varto ilçesinde bugün gerçekleşen Kobane’ye destek eylemlerinde, polis saldırısı sırasında başından vurulan 25 yaşındaki Hakan Buksur hayatını kaybetti. 17 yaşındaki Umut Bozkurt'un da yaralı olduğu ifade ediliyor.

Muş'un Varto ilçesinde, sabah saatlerinden itibaren mahallelerden gelen binlerce kişi, ilçe merkezinin tüm cadde ve sokaklarında barikat kurdu. Polisle protestocular arasında çatışma çıkarken AKP ilçe binası binası ateşe verildi. Bina tamamen yandı.

ANF, çatışmalarda polisin gerçek mermi kullandığını ve bir panzerden açılan ateş sonucu 25 yaşındaki Hakan Buksur'un hayatını kaybettiğini yazdı.

Muş'un Bulanık ilçesinde de ilçe merkezine inen yüzlerce kişi oturma eylemine başladı. İlerleyen saatlerde yapılacak yürüyüş için toplanmaya devam edilen ilçede, esnaf kepenk kapattı. 

Eylemde polis saldırısı devam ediyor.

KCK avukatı Doğan yaralı 

İstanbul Kadıköy’de gerçekleşen Kobane’yle dayanışma eyleminde de polis saldırısı sert oldu. İD saldırılarını protesto etmek için AK Parti binasına yürümek isteyen kitleye polis gaz bombalarıyla saldırdı. Polisin gaz ve tazyikli su kullandığı saldırı sırasında, KCK basın davasına bakan avukatlardan Tamer Doğan, başına isabet eden bir gaz kapsülü ile yaralandı. Başından yaralanan Doğan hastaneye kaldırıldı. Kadıköy’de eylem ve saldırısı devam ediyor.

Öte yandan ‘Barış İçin Kadın Girişimi’nin çağrısıyla Suruç’a giden ve iki nöbet eyleminin ardından İstanbul’a dönen kadınlar AK Parti Kadıköy ilçe binasının önünde açıklama yaptı. Ardından HDP eylemine katılmak üzere, Altıyol’a yürümek isteyen kadınların önü, Boğa heykeline 50 metre kala polis barikatı tarafından kesildi. Kadınlar daha sonra ara sokaklardan Altıyol’a doğru yürüyüşe geçti.

Avukat Tamer Doğan, Kobane'ye destek eylemi sırasında polis saldırısı yaralandı. (Fotoğraf: twitter)

HDP'den süresiz direniş çağrısı

Halkların Demokratik Partisi (HDP), “Kobani için süresiz direniş” çağrısıyla bugün pek çok şehirde eylem yapılacağını açıkladı. Yanı sıra, DİSK, KESK, TTB, TMMOB, HDP, Halkevleri, ÖDP ve EHP’nin de aralarında bulunduğu kurumlardan oluşan “İstanbul Kobane’yle Dayanışma Platformu” bugün (7 Ekim) akşam 20.00‘da Kadıköy Altıyol ve Beyoğlu Galatasaray’da eylem yapma kararı aldı.

AP'de oturma eylemi 

Bugün Avrupa Parlamentosu’nda da Kobane eylemi vardı. Fırat Haber Ajansı’nın haberine göre, İD saldırısını kınayan çeşitli Kürt kurum yöneticileri ve MLKP temsilcilerinden oluşan grup, iki gündür devam eden açlık grevinin ardından bugün AP binasına girdi.  Polisin oluşturduğu güvenlik çemberini aşan Kürtlerin büyük bir kısmı içeri girerken bir bölümü de parlamentonun önünde oturma eylemi başlattı. Polisin yoğun güvenlik önlemi aldığı eylem devam ediyor.

Kategoriler

Güncel Gündem