Bulgaristan'da erken seçim sonuçları ve kış

Bulgaristan’da geçtiğimiz Pazar günü yapılan erken genel seçimlerden ülke adına belirsizlik, mali sıkıntının devamı ve belki de önümüzdeki süreçte gerçekleşeceğini öngörebileceğimiz yeni bir erken seçim daha çıktı.

EVREN DEDE

Avrupa Birliği'nin en yoksul ülkesi durumundaki (bu pek değişeceğe de benzemiyor) Bulgaristan, son iki yılda iki defa erken genel seçime gitse de ülkenin siyaset sahnesinde sular durulmuş değil.

5 Ekim Pazar günü yapılan erken seçimde, sabık başbakan Boyko Borisov'un GERB Partisi birinci geldi, ancak tek başına hükümeti kurabilecek oyu hiçbir parti alamadığı için koalisyon hükümeti dışında çıkar yol yok.

Seçimlere katılımın % 45 gibi oldukça düşük oranlarda kalması ve tek başına hiçbir partinin iktidara gelemeyecek oluşu, Bulgaristan'ın kaderini, kullanılan oyların % 32.67'sini alan 'Batman' lakaplı eski itfaiyeci, futbolcu, bodyguard, karate milli takım antrenörü, Sofya'nın eski belediye başkanı ve sabık başbakan ve halihazırda da GERB Partisi lideri Boyko Borisov'un eline bırakmış durumda.

Hangi partiler parlamentoya girdi?

Açıklanan resmi sonuçlara göre 5 Ekim Pazar günü yapılan erken genel seçimlerde, Bulgaristan'ın Avrupalı Gelişimi İçin Vatandaşlar (GERB) Partisi % 32.67, Bulgaristan Sosyalist Partisi (BSP) % 15.40, Bulgaristan'daki Türklerin kurduğu Hak ve Özgürlükler Hareketi (HÖH) %14.84, Reformcu Blok % 8.89, Ulusal Cephe % 7.28, Sansürsüz Bulgaristan % 5.69, aşırı ırkçı ATAKA % 4.52 ve sol eğilimli Bulgaristan’ın Yeniden Doğuşu İçin Alternatif'i (ABV) % 4.15 oranında oy alarak parlamentoya girmeye hak kazanan partiler oldular

Koalisyon kurma çalışmaları ve kış 

GERB lideri Borisov, seçim sonuçların açıklanmasının ardından yaptığı açıklamada, mevcut durumda bir koalisyon hükümeti oluşturmanın çok fazla zor olduğunu, ancak kendisinin seçimlerin tekrarlanmasına mani olmak için her türlü riski göze almaya hazır olduğunu, söyledi.

Mali sıkıntılarla boğuşan ülkenin kısa süre içerisinde yeni bir seçim kaldıramayacağını düşünen analistler, GERB lideri Borisov'un, başta sosyalistleri ve diğer partileri içine alan geniş tabanlı bir koalisyon hükümeti kurmasının şu an için tek çözüm olduğunu söylüyorlar.

Mevcut şartlarda ülkedeki azınlıkların kendi yağıyla kavrulma, olabildiğince yönetimde yer alma ve 'mevcutu muhafaza etme' dışında başka bir seçeneği ise yok gibi gözüküyor.

Öte yandan ülkedeki koalisyon kurma çabaları bir yana, Rusya - Ukrayna krizinin doğalgaz kesintisi şeklinde yansıyabilecek olası bir yan etkisi, Bulgar siyasetçileri kapıyı aralayan kış dönemi için endişeye sevk ediyor.

ABD ve Avrupa Komisyonu'nun baskısı nedeniyle Güney Akım Doğalgaz Boru Hattı projesinin AB yasaları ile uyumlu hale gelene kadar tüm yeni anlaşma ve ihalelerini durduran Bulgaristan'ın Rusya ile ilişkileri de son dönemde oldukça sıkıntılı.

Ekonomik darboğaz, siyasi farklılıklar ve parlamentoda kimsenin kimseyi istemediği Bulgaristan'da, koalisyon hükumeti kurmak dışında şimdilik çıkar yol yok. En azından kışı geçirene kadar.

Kategoriler

Güncel Dünya