Ezidi milletvekil Vian Dakhil'e Anna Politkovskaya ödülü

Irak Meclisi’nin tek Ezidi üyesi Vian Dakhil, İD militanları karşısındaki Ezidi halkını koruma çabaları nedeniyle Uluslararası Anna Politkovskaya Ödülü’ne layık görüldü.

Dakhil ödülü aldıktan sonra şöyle konuştu:

“Bir ödülle onurlandırılmak büyük bir zevk, fakat bir Ezidinin gerçekten mutlu olması çok zor, çünkü kızlarımız, kadınlarımız, çocuklarımız dünyanın en tehlikeli örgütü tarafından esir alınmış durumda. Bu saygın ödülü almaktan dolayı çok gururluyum, ama birini onurlandırmanın asıl yolu onların özgürlüklerini ve haklarını korumaktır. Bunu da ancak esirlerimizi geri getirerek yapabilirsiniz.”

Dakhil Ezidi katliamını duyurmuştu 

Vian Dakhil'in Ağustos ayında, İD'den kaçan Ezidilere yardım edilmesi için Irak Meclisi’nde gözyaşlarıyla Ezidilere yardım çağrısı yaptığı konuşma tüm dünyada konuşulmuştu. Dakhil, Şengal Dağı’nda Ezidilere yardım dağıtırken bir helikopter kazası nedeniyle bacağını kırmış, tedavi için Türkiye’ye gelmişti. Fakat daha sonra çalışmalarına kaldığı yerden devam etmişti. 

Anna Politkovskaya ödülü

Londra merkezli bir örgüt olan RAW in WAR’un (Reach All Women in WAR) Anna Politkovskaya Ödülü, her sene 6 Ekim’de çatışma içindeki insanlara yardım etmek için çalışan kadınlara veriliyor. Dakhil de Irak’ta İD militanları tarafından saldırıya uğrayan Ezidi halkının sesi olduğu,bu halka uygulanan katliamlara dikkat çektiği ve onlara her durumda yardım etmeye çalıştığı için ödüle layık görüldü.

RAW in WAR’un ödülü, Rusya’nın Çeçenistan’daki savaşını eleştiren ve ülkenin kirli oyunlarını ortaya çıkaran, o dönemde büyük tepki alan ve “Çeçen yanlısı” ilan edilen; 7 Ekim 2006’da suikast ile öldürülen gazeteci Anna Politkovskaya adına veriyor.

Kategoriler

Güncel İnsan Hakları