Sevgi Sofralarının gizli kahramanları

Her sevgi sofrasının arkasında emek dolu bir hazırlık süreci var. Bizler bu hazırlıkların nasıl yapıldığını, kimlerin yardımcı olduğunu genellikle bilmeyiz. Oysa, her sene beş-altı yüz kişinin ağırlandığı Samatya sevgi sofrasındaki kutlamalarının hazırlıklarında, her yaştan iki yüzden fazla insandan oluşan bir gönüllüler ordusu görev alır.

BESSE KABAK

Mine Yaya, Satenig Yaya, Sara Yaya, Anna Mayrig, Kimya Mayrig, Feride Mayrig... Yetmiş-seksen yaşlarında olsalar da, yılların büktüğü belleri akşam eve gittiklerinde daha fazla ağrısa da, onlar, Pazar günü yapılan Madağ Orhnutyun töreni için kiliselerinin temizlik çalışmalarında her zamanki gibi gönüllü oldular. Din adamlarının müron ve dualarla takdis ettikleri kilise, bu anlamlı günün öncesinde, bir kez daha annelerin, ninelerin bereket kokan elleriyle kutsanmış oldu.

Her sevgi sofrasının arkasında emek dolu bir hazırlık süreci var. Bizler bu hazırlıkların nasıl yapıldığını, kimlerin yardımcı olduğunu genellikle bilmeyiz. Oysa, her sene beş-altı yüz kişinin ağırlandığı Samatya sevgi sofrasındaki kutlamalarının hazırlıklarında, her yaştan iki yüzden fazla insandan oluşan bir gönüllüler ordusu görev alır.

İmece usulü

Tıpkı evlerimizde bayram öncesinde yaptığımız gibi, kilisemizde de isim gününün kutlanacağı madağ öncesinde hummalı bir temizlik çalışması başlar. Yayalar, mamalar ellerine aldıkları kovalarla işe girişir. Kilisenin bir ucundan diğer ucuna temizlik devam ederken, Kadınlar Kolu üyeleri de pazar alışverişine gider.

Cumartesiye gelindiğinde doğranmış çuval çuval soğana ilave edilen pirinç, dereotu, fıstık ve baharatla hazırlanan iki bine yakın enfes zeytinyağlı yaprak sarma pişirilmiş, yüzlerce sigara böreği için yufkalar şerit şerit kesilip sarılmıştır bile. Meze ve salataların hazırlıkları tamamlanınca, kilolarca et büyük tencerelerde pişirilip, tepsilerde dinlenmeye alınır. Dağıtılacak olan madağ ekmeği için hazırlanan etler soğuduğunda karabiber ve tuzla tatlandırılır. Paketleme işlemine geçildiğinde gönüllü çocukların da mesaileri başlamış demektir. Sandviçleri paketlere koyup buzdolabında istifleme görevi, bant usulü çalışmanın düzenini sağlayan Fakirler Kolu ve Okul Aile Birliği üyelerine aittir. Bu yoğunluk içinde, bahçedeki banklarda dinlenen yaşlılar unutulmaz, madağ bereketi ilk olarak onlarla paylaşılır. Akşam karanlığı çöktüğünde tüm hazırlıklar bitmiş, hayvan barınağı için ayrılan poşetler teslim edilmiş, yemekhane temizlenip sonraki gün için hazır hale getirilmiştir.

Fakir-zengin bir arada

Sabah, tıbirlerin (kilise mugannisi) ilahileriyle karşılanır. Pazar sabahı herkes sıcak yatağında uyurken, onlar dünyaya barışın gelmesi, hastaların şifa bulması, yolculuk yapanların kazasız belasız evlerine ulaşabilmeleri için dua etmektedirler.

Kilisedeki ayin son bulduğunda Sahakyan Derneği üyeleri ve Gençlik Kolu’nun okulun bahçesinde hazırladığı masalara geçilir. Madağ programı, Vakıf Yönetimi ve Tertip Heyeti’nin başkanlarının yaptığı konuşmalarla başlar. Çocukların okuduğu şiirler ve koronun şarkılarıyla ısınan ortamda, herkes bütçesinin elverdiği ölçüde bağışta bulunur. Kimi elli lira, kimi beş bin lira, kimi de duasıyla destek olur bu anlamlı güne.

Toplanan bağışlar bazen bütçe açığını kapamaya yetmez. Ancak, organizasyonda görev alanlar için bu büyük bir sorun oluşturmaz. Yeter ki Samatya’nın yardımlaşma ruhunda açık olmasın... Açıklar, bu ruh yaşadığı sürece elbette bir şekilde kapatılır…

Kategoriler

Toplum Fark Yaratanlar