‘Ermeni Yetimi Halısı’ Beyaz Saray'da sergilenecek

Barack Obama Yönetimi, ‘Ermeni Yetimi Halısı’ olarak bilinen ve Soykırımı simgeleyen Gazir Halısı’nın Beyaz Saray’da sergileneceğini açıkladı.

Açıklama, Obama Hükümeti’nin Ulusal Güvenlik Sözcüsü Bernadette Meehan tarafından yapıldı. Meehan halıyla ilgili açıklamasında şöyle dedi: “Aynı zamanda ‘Ermeni Yetimi Halısı’ olarak bilinen halı, Amerikan halkı tarafından yerlerinden edilen Ermeni yetimler için sağlanan insani yardımın tanınması amacıyla 1925’te Başkan Coolidge’e sunulmuştu. Cennet Bahçesi’nin tasvir eden, 4 milyon ilmek içeren halının tamamlanması 18 ay sürdü. 3.5 x 5.8 metre boyutlarındaki halı çok iyi durumda. Halı, Başkan Coolidge’in 1929’da görev süresi sona erince, kendisinin kişisel eşyası olarak ayrılmış ancak 1982’de ailesinin bir hediyesi olarak Beyaz Saray’a dönmüştü. Halı, o zamandan beri sadece iki kere teşhir edildi ve Ermeni halkıyla ABD’nin yakın ilişkisinin bir hatırası oldu.”

Lübnan'ın Gazir şehrinde dokunan halı daha önce 1925 ve 1984 yıllarında sergilenmişti. 

Hürriyet’ten Tolga Tanış’ın haberine göre, diasporanın, Soykırımı simgeleyen bu halının Beyaz Saray’da sergilenmesi yolundaki talepleri geçen yıl ABD yönetimi tarafından geri çevrilmişti. Öte yandan, halının sergilenmesinin diaspora için 2015 anmalarının ilk adımı olarak görüldüğü ifade ediliyor. (GK)

Soykırımı simgeleyen Gazir Halısı 18-23 Kasım tarihlerinde Beyaz Saray’ın ziyaretçilere açık bölümünde sergilenecek.  

Kategoriler

Güncel Dünya Diaspora