Türkiye’de kütüphaneler ‘Ermeniler soykırım yaptı’ diyor

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, mezunları arasında bulunduğu Marmara Üniversitesi’nin akademik yıl açılış konuşmasında tarihi olaylarla ilgili araştırmaların önemine değindi, araştırmalar için kütüphaneleri işaret etti. Ancak Erdoğan’ın atıfta bulunduğu kütüphanelerde ‘soykırım’ konusundaki kitaplar resmi tez ağırlıklı.

SERDAR KORUCU
serdarkorucu@hotmail.com

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, mezunları arasında bulunduğu Marmara Üniversitesi’nin akademik yıl açılış konuşmasında tarihi olaylarla ilgili araştırmaların önemine değindi. Saydığı konular arasında ‘1915 Olayları’ diye adlandırdığı Ermeni Soykırımı da vardı. Erdoğan, geçmişteki Ankara politikasını eleştirerek “1915 olayları denildiğinde ‘Duymayalım, görmeyelim’ denilmiş, bu konu da kapatılmış” dedi, ardındansa gelecek senenin önemine vurgu yaptı: “2015 yılı, 1915 olaylarının da 100. yıldönümü olması hasebiyle bizi ayrıca meşgul edecek.” Erdoğan, araştırmalar için kütüphaneleri işaret etti.

‘Resmi tez’ ağırlıkta

Ancak Erdoğan’ın atıfta bulunduğu kütüphanelerde ‘soykırım’ konusundaki kitaplar resmi tez ağırlıklı. Taksim’de bulunan Atatürk Kitaplığı’nda ‘soykırım’ sözcüğüyle tarama yapıldığında toplam 56 kitap çıkıyor.

Resmi tarih tezi dışında yer alan kitap sayısı ise sadece 4. Ermenilerin soykırıma uğramadığını savunansa 9 kitap bulunuyor. Bunlardan ikisi, Eski Türk Tarih Kurumu Başkanı bugünün MHP Milletvekili Prof. Dr. Yusuf Halaçoğlu’na ait.

Atatürk Kitaplığı’nda 2 kitap Bosna, 8 kitap Batı dünyasının sömürgeci geçmişinde yaptığı soykırımlara dair. Yahudi Soykırımı üzerine 8 kitap bulunurken, Siyonistler ile Nazilerin işbirliği içinde olduğunu iddia eden Adnan Oktar’ın üç kitabı var.

Beyazıt’ta durum

İstanbul’un en büyük kütüphanesi Beyazıt’ta da benzer bir durum var. Tek fark külliyatın daha geniş olması. ‘Soykırım’ kelimesi ile aranan sonuçlardan çıkan 125 kitaptan sadece 16’sı Ermeni Soykırımı’nı resmi tarih tezi dışında ele alıyor.

Resmi teze dayalı toplam 36 kitaptan dördü Halaçoğlu’na ait. Onu ‘Türklerin soykırıma uğradığı’ yerleri anlatan üç kitabıyla emekli tarih öğretmeni Cezmi Yurtsever takip ediyor. Beyazıt Kütüphanesi’nde toplam 52 kitap Türklerin mağduriyetlerine odaklanıyor. ‘Yahudi Soykırımı’ için yine 8 kitaba ulaşılırken, Halepçe, 6-7 Eylül, Bosna, Alevi, Ruanda ve Pontus için de soykırım tanımını kullanan birer kitap yer alıyor.

Ankara’da dört kitaptan biri Hocalı

Türkiye’nin kitap açısından en zengin kitaplıklarından Ankara’daki Milli Kütüphane’de, ‘soykırım’ taramasında 156 sonuç çıkıyor. Bu kütüphaneyi İstanbul’dakilerden ayıran en önemli özelliğiyse Hocalı konusundaki geniş arşivi. Soykırım denilince 43 kitap, yani yaklaşık 4 kitaptan biri Hocalı’ya ayrılmış durumda. Neredeyse hepsi de Azerbaycan kaynaklı.

Ermeni Soykırımı ile ilgili resmi tezi savunan 28 kitap bulunuyor. Anadolu’da Ermenilerden fazla Türklerin öldüğünü savunan, bu nedenle de Ermenilerin soykırıma uğramadığını öne süren ABD’li tarihçi Justin McCarthy’nin ‘Ölüm ve Sürgün’ kitabından beş tane yer alırken, onu Yusuf Halaçoğlu ve İsmet Binark’ın kitapları takip ediyor.

Burada Taner Akçam’ın kitapları yer almıyor. Raymond Kevorkian’ın ‘Soykırımın İkinci Safhası’ ile Yves Ternon’un ‘Bir soykırım Tarihi’ kitaplarından ikişer tane bulunuyor.

Ermeni Soykırımı’nda resmi tezi savunan 28 kitabın yanı sıra, Milli Kütüphane’de Türklerin farklı coğrafyalarda yaşadıkları ile ilgili de bol kaynak mevcut. Kıbrıs, Kerkük, Bulgaristan’ın da aralarında bulunduğu ülkelerde Türklerin yaşadıklarını soykırım olarak niteleyen 16 kitap bulunuyor. Yani ‘soykırım’ yazıldığında, Türklerin mağduriyetini anlatan toplamda 87 kitap bulunuyor.