‘Patriklik makamını daha fazla yıpratmamak için seçim şart’

Karagözyan Ermeni Yetimhanesi Vakfı Başkanı Dikran Gülmezgil, son dönemde Ermeni toplumunun gündemine oturan patriklik seçimleri konusunda Agos'a açıklamalarda bulundu.

BARUYR KUYUMCİYAN
baruyr@agos.com.tr

Galatasaray Spor Kulübü başkanlığı seçimlerinde başkan adayı Alp Yalman’ın yönetim listesinde yer alarak gündeme gelen, Karagözyan Ermeni Yetimhanesi Vakfı Başkanı Dikran Gülmezgil, Agos’a açıklamalarda bulundu. Galatasaray Yönetim Kurulu adaylığı hakkında konuşan Gülmezgil, son dönemde Ermeni toplumunun gündemine oturan patriklik seçimleri konusunda da görüşlerini dile getirdi. Gülmezgil, çarpıcı değerlendirmeler yaparken, okulun 100. kuruluş yıldönümü etkinlikleri kapsamında düzenlenecek olan Tata Simonyan konseriyle ilgili olarak da, gençleri sevindirecek bir sürprizi açıkladı. Gülmezgil’in gündeme ilişkin açıklamalarını kendi ağzından aktarıyoruz.

Patrikhaneyi zaafa düşüren, oradaki görevlilerin otoritesini zedeleyen en önemli unsur seçimin yapılmaması oldu. Bu durum, kendilerini, makamı işgal eden pozisyonuna soktu. Seçim yapılmadan Patrikhane’nin otoritesi ve itibarı yerine gelmez. Seçim yapılmayan her makam şaibelidir. Seçim yapıldıktan sonra da, seçilen kişiye herkesin saygı duyması gerekiyor. Patrikhane’nin bu hatadaki rolü yadsınamaz. Bununla birlikte, o makamda bulunanların geçici olduğu göz önünde bulundurularak, patriklik makamının yıpratılmaması gerekir. Çünkü bugün Aram Sırpazan orada var, yarın bir başka sırpazanımız orada olabilir. Kişileri tabii ki eleştirebiliriz, eleştirmemiz de gerekir, fakat bu, patriklik makamının saygınlığını etkilememelidir. Seçimlerin bu kadar gecikmesi makamın saygınlığını yıprattı. Bizler bu durumdan rahatsızız. Orada bulunanlar bu hassasiyeti bizden daha çok gözetmelidir.

Birlik çağrısı

Şu anda Patrikhane’de görev yapan Patrik Genel Vekili’ni sevebiliriz veya sevmeyebiliriz. Fakat hiçbir faydası olmadığı gibi bir şey söylemek haksızlık olur. Surp Haç Tıbrevank’a tüzel kişiliğinin kazandırılması ve Ahtamar’daki Surp Haç Kilisesi’nin tepesindeki haçın yerine konması için, Ateşyan’ın büyük çaba verdiğini söylememiz gerekiyor. Bu iki çalışmada kendisiyle birlikte olduğum için biliyorum, fakat başka işler konusunda bir şey söyleyemem. Bu konularda kimse kendine pay çıkarmasın. Sonuç olarak son derece gecikmiş olan patriklik seçimleri bir an önce yapılmalı ve bu seçimlerde çok hassas davranılmalı. Aklıselim sahibi insanlarsak, biraz geçmişe bakmamız gerekir. Önceki seçimlerde sayfa sayfa ilan verenler, kavgalara taraf olanlar, karşıtlık yaratıp toplumda bölünmelere yol açanlar ne kazandı? Biraz hafızalarımızı tazelersek bu yollarla seçim kazanmanın mümkün olmadığını açıkça görürüz. Geçmişten ders alalım, yaşadıklarımızı tekrar yaşamayalım. Adaylar çıksın, cemaatin iradesiyle seçimler yapılsın.

Sivillere danışılmıyor

Başepiskopos Ateşyan’ın, böyle bir vakıf kurma yönünde çalışmaları olduğunu duymuştum. Fakat kendisi bize ya da başkalarına danışmadan, kendi kendine böyle bir karar aldı. Anlaşılan, böyle bir vakıf kurularak Patrikhane’nin tüzel kişilik sorunu çözülmeye çalışılıyor. Mevcut durumda bu doğru bir yöntem de olabilir, fakat böyle önemli çalışmaların, sivillere danışılmaksızın yürütülmesi son derece yanlış. Patrik Vekili’nin en büyük hatası, kendi düşünüp kendi karar alması ve bu kararları kendisinin uygulaması. Böyle bir yönetim tarzı olamaz.

Ateşyan’ın, Patrikhane’nin gelirlerinin giderlerini karşılamamasına ilişkin serzenişleri haklı olabilir. Bizler Patrikhane’nin gelirleri ve giderleri konusunda bilgi ve belge sahibi olmadığımız için yorum yapamıyoruz. Aslında ben ve benim gibi vakıf yöneticilerinin bu konuda bilgisi olması lazım; aksi takdirde vakıflar arası bir çözüm üretmemiz mümkün olmaz. Patrikhane sonuçta bu toplumun en önemli merkezidir, tabii ki tüm vakıflar Patrikhane’ye destek olacaktır. Devletin zirvesiyle son görüşmemiz gayet verimli oldu; tüm sorunlarımızı dile getirebildik. Devletin mülk iadelerine olabildiğince devam edeceğine ve iade edilen mülklerin değerlendirilmesi konusunda yardımcı olacağına dair söz aldık. Bu bağlamda vakıfların Patrikhane’ye destek olması görüşü üzerinde de birleşildi. Bunun mümkün olması için bir konsensüs sağlanması gerekir. Önceki beyanatlarımda da belirttiğim gibi, kaynakların adil dağıtılması için bu gelirlerin vakıf başkanlarının iki dudağı arasında olmaması, bunun bir prensibe bağlanması gerekiyor.


Gençlere Tata konseri için büyük jest

2013’te kuruluşunun 100. yıldönümünü kutlayan Karagözyan Ermeni Yetimhanesi Vakfı, kutlamalara çeşitli etkinliklerle devam ediyor. 100. yıl kutlamaları, Ermenistanlı pop idolü Tata Simonyan’ın vereceği konserle sona erecek. Kutlamaları taçlandıracak olan bu konser için, Vakıf Başkanı Dikran Gülmezgil’in gençler için bir sürprizi var. 14 yıl önce vakıf başkanlığına seçildiği günden itibaren, gençler ve çocuklarla çalışmalar yürütmeye büyük önem verdiğini ve bunun ne denli keyifli olduğunu gördüğünü söyleyen Gülmezgil, en büyük arzusunun, bu coşkuyu gençlerle paylaşmak olduğunu söylüyor.

17 Kasım’da Zorlu Center’daki Performans Sanatları Merkezi’nde düzenlenecek olan konser için Ermenistan’a giderek sanatçıyla görüşen Gülmezgil, 2250 kişilik salonun 1250 koltuğunu gençler için ayırdığını ifade ediyor. Gülmezgil, ortaokul ve lise seviyesindeki, üniversitede okuyan, mezun olan veya erken yaşta çalışma hayatına atılan tüm gençleri orada görmek istediklerini belirtiyor. Bu konserle birlikte tüm 100. yıl etkinliklerinin sponsoru olan Gülmezgil, davetiyeleri ücretsiz olarak temin etmek isteyenlerin ilanlardaki numaraları arayabileceğini söylüyor. Bu arada, okulun hemen yanında bulunan dernek binasının inşaatının devam ettiğini de kaydeden Vakıf Başkanı, binanın, tüm kültür, spor ve sergi etkinlikleri için kullanılması ve her gün işleyen bir merkez olması için ellerinden geleni yapacaklarını vurguluyor.

Kategoriler

Toplum Vakıflar Kilise