Zeytinburnu Belediyesi gaspta ısrarlı

Zeytinburnu Belediyesi, Surp Pırgiç Ermeni Hastanesi Vakfı’nın Zeytinburnu’ndaki iade edilen arazisini kullanamaması için girişimlerini sürdürüyor. Belediye, iadesi gerçekleştirilen arazinin bir bölümünü park alanı ilan ettirdi.

1974 yılında gasp edilen ve halen üzerinde Zeytinburnu Stadyumu, İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne ait Spor Kompleksi ve otopark bulunan yaklaşık 42 bin metrekarelik alan, 22 Ocak 2014’te Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından Surp Pırgiç Ermeni Hastanesi Vakfı’na iade edilmişti. Vakıf, 40 yıllık gaspın ardından arazinin tapusunu almıştı. Belediye, tescilin ardından arazinin iadesi engellemek için girişimlere başladı. Zeytinburnu Belediyesi, iadenin iptali için mahkemeye başvurdu. Ardından da arazinin yaklaşık 8 bin metrekarelik alanının ‘park alanı’ ilan edilmesi için İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne başvurdu. Büyükşehir Belediyesi, 18 Ekim 2014’te ilçe belediyesinin talebi üzerine, imar değişikliği yaparak söz konusu alanı ‘park alanı’ ilan etti. Arazi, Surp Pırgiç Vakfı’na geçmeden önce imar planlarında ticari alan olarak gözüküyordu. Arazi üzerinde halen işletilmekte olan özel bir otopark mevcut.

Erdoğan’ın gündemindeydi

Azınlık Vakıflarına yapılan mülk iadeleri Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Başbakanlığı döneminde sürekli gündemde oldu. 2008 yılında Yeni Vakıflar Kanunu ile bazı olumlu düzenlemeler yapıldı. 2011 yılında ise mülk iadelerinin önünü açan düzenleme yapıldı. Erdoğan, azınlık vakıflarına yapılan mülk iadelerini ülkedeki önemli demokratikleşme hamlelerinden biri olarak sık sık dile getirdi.   

Hukuka aykırıdır

Zeytinburnu Belediyesi’nin arazinin kullanımının önüne geçmek için yaptığı plan değişikliğine Surp Pırgiç Hastanesi Vakfı tepki gösterdi. Vakıf yönetimi tarafından yapılan açıklamada, söz konusu arazinin kendilerine geçmeden önce ticari alan olduğu hatırlatılarak, arazinin vakıf üzerine tescilinin ardından imar planında değişiklik yapıldığına dikkat çekildi. Açıklamada, “Plan tadili teklifinin hazırlanması, idari hukuk prensiplerine aykırı olduğu gibi, hukuk devletinin güvenilirlik ve devamlılık prensiplerine de aykırı bir davranıştır ve hukuka aykırıdır” denildi.

Vakfın avukatı Ali Elbeyoğlu da Agos’a yaptığı açıklamada, belediyenin husumet gösteren bir tutum içinde olduğunu söyledi. Elbeyoğlu, imar değişikliğini mahkemeye taşıyacaklarını söyledi.

Kategoriler

Toplum Vakıflar