Mahsur kalan 18 işçiye hala ulaşılamadı

Karaman'ın Ermenek ilçesindeki kömür madeninde mahsur kalan 18 işçiyi kurtarma çalışmaları devam ediyor. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, gece 4'te yaptığı son açıklamada, su seviyesinin düştüğünü belirtti. İşçilere hala ulaşılabilmiş değil.

Karaman Ermenek'teki Has Şekerler Madencilik maden ocağı etrafında bekleyiş sürüyor.

Has Şekerler Madencilik’e ait maden ocağına dün saat 12.15 sularında su baskını olmuş, 350 metrelik galeride, 50 metrelik alan sular altında kalmıştı. 16 işçi nefesliği kullanarak dışarı çıkarken 18 işçi içeride mahsur kalmıştı.

'Her geçen zaman aleyhimize işliyor' diyen Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, gece 4'te yaptığı son açıklamada, su seviyesinin düştüğünü belirtti.

'Dalgıçlarımız çalışmalarına devam ediyor, henüz nihayetlendirmedi. Dalgıç pompalarımızdan ve yeni kurduğumuz pompalardan verim aldık. Su seviyesi düşmeye başladı. İstediğimiz seviyelerde olmasa da suyun düşmeye başlamış olması, suyun yükselme eğiliminden düşme eğilimine doğru dönmüş olması sevindirici bir haber. En az 3 tane daha derin kuyu pompası bağlayacağız. 10 - 12 bin tonluk suyu daha çabuk eritebiliyor olmamız lazım.'

8 kusur bulundu

Yıldız, maden ocağında daha önce 8 kusur bulunduğunu, idari para cezası verildiğini ifade etti: “Bu yıl ocak şubat ve haziran aylarında 2 kez denetlendi. Haziran ayında yapılan denetimlerde 8 eksik bulunmuş. Bu 8 eksiğe karşılık da yasadaki müeyyideler uygulanmış. Kapatmayı gerektiren eksikler değil bunlar ama idari para cezası uygulamışız. İş yeri sahibine bizzat tutanak imzalatılarak bunların bir an önce  tamamlanması aksi takdirde gerekli işlemlerin yapılacağına ilişkin uyarılarda bulunulmuş. Tanınan süre içinde eksiklikleri giderdiler ve takribi 3 ay sonra tekrar işletmeye açılmıştır.”

Madende sondaj yapılmamış

“Her maden ayağına indikten sonra çalışırken bir sondaj yapmanız gerekiyor. Yani işçinin çalıştığı ayakta 25 metre sondaj yapılacak, ne gibi riskler var bu 25 metrede belirlenecek, ona göre çalışmalar yapılacak. Bunun olmadığı haziran ayındaki tespitlerimizde var. 25 metre sondaj yapılıp işlerin ona göre devam etmesi gerekiyor. Bu yapılmamış. Bu önemli bir eksiklik, başka eksikler de var.”

Su nasıl geldi bilmiyoruz

“Ocağa 11 bin metreküp suyun nereden, nasıl geldiğini bilemiyoruz” diyen Yıldız ekledi: “ Sondaj yapılmamasıyla mı ilgili, yoksa bu su başka bir nedenle mi bir yerden patladı geldi, yeraltı suyu mu, daha önce kullanılan alanlarda çökertme yapılmadığı için meydana gelen bir şey mi bunların hepsi hızlı bir şeklide su tahliye edildikten sonra ortaya çıkacak tabloya göre netleşecek.'

Yemek molası 'anlaşması' 

İşçilerden bazıları suyun madene dolduğu sırada dışarıda yemek molasında olması gereken işçilerin, içeride öğlen yemeği yediğini anlattı. CNN Türk televizyonununa göre iki ay önce madenin sahibi, Soma'da yaşanan maden faciasının ardından çıkarılan maden güvenliği düzenlemesi nedeniyle artan maliyetleri sebep gösterek 130'dan fazla işçiyi işten çıkardı ve madeni kapatmak istedi. İşveren ile masaya oturan işçiler yemek ve servis haklarından vazgeçmeyi kabul etti. Maden işlemeye devam etti.

Doğan Haber Ajansı'na konuşan işçilerden bazıları yemek hakkından vazgeçen işçilerin evden getirdikleri kumanyaları dışarıda değil maden içinde yemeğe başladıklarını bu nedenle su baskını sırasında madende olduklarını anlattı. İşçiler ocağa gelen Enerji Bakanına tepki gösterek su baskının üçüncü kez yaşandığını söyledi.

İşçiler bakana, güvenlik denetimlerinin layıkıyla yapılmadığını söyledi.

AFAD, yaptığı açıklamada şöyle dedi:

'Madendeki suyun tahliyesini sağlayacak 2 büyük motopomp çalışıyor, motopomplara destek olacak 3 pompanın da kurulumuna başlandı. Arama kurtarma çalışmaları, 353 kişilik ekip ile 2 uçak, 3 helikopter, 21'i ambulans ve 9'u AFAD arama-kurtarma aracı olmak üzere 51 araçla AFAD koordinasyonunda sürüyor.'

İşçilerin isimleri

Mahsur kalan işçilerin isimleri: Osman Çoksöyler, Hüsnü Çolak, Ali Haznedar, Kerim Haznedar, Mehmet Tokat, Hüseyin Çolak, İsa Gözbaşı, Bahri Üzer, Kamil Yaman, Tezcan Gökçe, Uğur İlhan, Hüseyin Gültekin, İsmail Gürses, Mehmet Baha, Mehmet Özcan, Hasan Tuncer, Recep Çiloğlu, Ömer Cansu.

Felaket konusunda uyaran rapor 

2013 yılında Konya-Karapınar kapalı havzasındaki linyit yatırımları ve termik santral projesi ile ilgili 12 bilim insanının hazırladığı TEMA raporunda Enerji Bakanı Taner Yıldız ve yetkililere, “Konya Kapalı Havzadır, linyit madeni yapılırsa yer altı suyu basar” bilgisini iletmişti. Bu raporda havzadaki yer altı suyunun birbirine bağlı olduğu ve linyit madeninin yapılmasının geçtiğimiz yıllarda Elbistan’da yaşanana benzer bir maden kazasına sebep olabileceğinin altı çiziliyordu. (GK)

Kategoriler

Güncel Türkiye