Bitlis’te Saroyan Sokağı muamması

Gomidas Enstitüsü Direktörü Ara Sarafian’ın, Bitlis Valisi Orhan Öztürk’e hitaben yayımladığı açık mektup, Bitlisli ünlü Ermeni yazar William Saroyan’ın isminin Bitlis’te bir sokağa verilmesi süreci hakkında soru işaretleri yarattı. Sarafian’ın mektubuna göre, Bitlis Valisi Orhan Öztürk, “Saroyan’ın Bitlis’le bir bağlantısı olmadığını” söyleyerek, sokağın ismini değiştirme talebini onaylamıyor.

EMRE CAN DAĞLIOĞLU
misakmanusyan@gmail.com

Gomidas Enstitüsü, 1 Mart 2014’te, Tatvan’da “Bitlis Ermenileri” başlıklı bir sergi açmıştı. Açılışın ardından, Ara Sarafian’ın Saroyan Ailesi’nin uzun yıllar yaşadığı Sapkor Sokağı’nın isminin William Saroyan Sokağı olarak değiştirilmesi önerisi, Bitlis Belediyesi tarafından kabul edilmişti. Ağustos ayında Bitlis Belediye Meclisi’nin bu yönde aldığı karar, medyada da yer bulmuş ve Bitlis’te artık William Saroyan Sokağı bulunduğu duyurulmuştu.

Bu sokağın açılışına katılmak için 15-18 Ekim tarihleri arasında Bitlis’te bulunan Sarafian’ın mektubuna göre, sokağa bu ismin verilmesine Bitlis Valisi Orhan Öztürk izin vermemiş. Sarafian’ın Bitlis Belediyesi Eşbaşkanı’nın ifadesine dayandırdığı gerekçe ise, Vali Öztürk’ün “Saroyan’ın Bitlis’le bir bağlantısının olmadığını” düşünmesi. Konuyla ilgili görüştüğümüz Bitlis Belediyesi Eşbaşkanı Nevin Daşdemir Dağkıran ise, ortada bir yanlış anlaşılma olduğunu, Sarafian’la görüşmesinde böyle bir ifade kullanmadığını ve Vali Öztürk’ten böyle bir sözü hiç duymadığını söyledi. Bitlis Valiliği’nden ise konuyla ilgili henüz bir açıklama yapılmadı.

Dağkıran’a göre, konuyla ilgili Valilik onayının çıkmaması, karar alma prosedürüyle ilgili. Kararın alındığı Ağustos ayından bu yana, Valilik ile Belediye arasında resmî yazışmaların sürdüğünü belirten Dağkıran, Belediye Kanunu’nun 81. maddesi gereğince, böyle bir kararın belediye meclisi üye tam sayısının üçte ikisinin onayıyla alınması gerekmesine rağmen, kendilerinin ancak salt çoğunlukla bu kararı aldıklarını dile getirdi. Bu açıklamaya rağmen, iki aydır süren resmî süreçle ilgili olarak yeni bir kararın neden alınamadığı halen muamma. Konuyla ilgili bir diğer soru işareti de, Valilik’ten onay çıkmamasına rağmen, Eylül ayında medyaya sokağın isminin değiştiğine dair açıklamalar yapılmış olması.

Bir AK Parti’li aranıyor

Dağkıran, sokağın isminin değiştirilmesi için yeniden Belediye Meclisi’nde karar alacaklarını belirtirken, bunun gerçekleşmesi için tüm BDP’li üyelerin olumlu oy vermesinin yetmeyeceğini, bu yüzden AK Partili bir üyenin desteğine ihtiyaç duyduklarını söyledi. Dağkıran’a göre, sadece fiiliyatta kalsa bile, William Saroyan Sokağı tabelası, Sarafian’ın, medyanın ve Saroyan Ailesi’nin katılacağı bir törenle asılacak.

Tabelanın neden Sarafian’ın Bitlis’te bulunduğu sırada asılmadığını sorduğumuz Dağkıran, bu yönde bir adımın atılmamasının sebebi olarak, o günlerde Bitlisli bir BDP üyesinin oğlunun Kobanê’de hayatını kaybettiği için düzenlenen cenaze törenini gösterdi. Konuyla ilgili görüşüne başvurduğumuz Sarafian ise, “konunun hassasiyetinden dolayı” şimdilik konuşmayı reddederken, Bitlis’te yapacağı temaslar sonrasında her şeyin netleşeceğini ve sorularımızı cevaplayacağını söyledi.

Kategoriler

Güncel Türkiye Diaspora