Marmara, mültecilerin yeni göç yolu oldu

Rumel Feneri'nde göçmenleri taşıyan gemnin batması, İstanbul Boğaz'nın mültecilerin yeni göç rotası olmaya başladığını bir kere daha ortaya koydu. Üstelik bu yol daha da tehlikeli.

UYGAR GÜLTEKİN
uygargultekin@agos.com.tr

Sabah saatlerinde Rumeli Feneri’nde mültecileri taşıyan geminin batması sonucu şu ana kadar Afganistanlı ve Suriyeli 24 kişi hayatını kaybetti. İstanbul Boğazı son yıllarda ilk kez böyle bir faciayla karşılaştı. İstanbul Boğazı, mültecilerin yeni göç rotası olmaya başladı.

Türkiye, mülteciler için en önemli göç yollarından biri. Yaşadıkları ülkelerden daha güvenli Avrupa ülkelerine göç etmek isteyen mülteciler geçiş güzergahı olarak Türkiye’yi kullanıyor. Türkiye’de ise en sık kullanılan yol Ege Denizi. Ancak son yıllarda Yunanistan’ın Ege Denizi üzerinde operasyonlarını sıklaştırması, Bulgaristan ve Yunanistan’ın mültecileri engellemek için duvar örmesi geçişleri zorlaştırdı. Mülteciler yeni güzergah olarak İstanbul Boğazı’nı kullanmaya başladı. Geçtiğimiz yılın Yaramazadam Eylül ayında da İstanbul’un Beykoz İlçesinde 67 göçmen, gemilerinin karaya oturması sonucunda yakalanmıştı. Mülteciler Romanya’ya ulaşmaya çalışıyordu.

Mülteci-Der İdari Koordinatörü Pırıl Erçoban, İstanbul Boğazı’nın yeni rota olmaya başladığını tahmin ettiklerini söyledi. Erçoban, şunları söyledi,  “Kara sınırından Bulgaristan’a ya da Ege Denizi üzerinden oluyordu şimdiye kadar. Geçen sene İstanbul Boğazı’nda yakalanan tekneler olduğunu duyduk. Yeni bir rota anlamına geliyor bu. Bulgaristan ve Yunanistan’da dikenli teller çekiliyor, duvarlar örülüyor. Denizde operasyonlar artıyor. Dolayısıyla yeni bir rota ortaya çıkıyor ve her yeni rota daha tehlikeli. Kaçakçılara daha fazla para ödemek de zorunda kalıyorlar. Bulgaristan ve Romanya’ya ulaşmaya çalıştıklarını düşünüyoruz. Yeni bir rota açıldığını tahmin ediyoruz. Muhtemelen İstanbul açıklarından yola çıkıyorlar.”

Uluslarası Göç Örgütü’nün yayımladığı rapora göre, bu yıl ilk dokuz ayında 3 bin 72 kişi hayatını kaybetti. Geçen yıl ise bu rakam bin 500’dü. Örgüt raporunda, Türkiye’nin Avrupa’ya geçiş için en büyük ikinci güzergâh olduğunu belirtiyor. Rapora göre, Türkiye’den giden göçmenlerin yüzde 51’i Suriyeli, yüzde 24’ü ise Afganistanlı.