Küba'da 55 yıl sonra ilk kilise

Küba’da, 55 yıldan sonra ilk kilise inşası için izin çıktı.

Küba’yı ziyaret eden iki Papa’dan biri de Papa Benecit XVI’ydı.

Pinar del Rio bölgesinin batısındaki Sandino’da inşa edilecek Katolik Kilisesi'nin finansmanı, Florida’nın Tampa kentindeki Katolikler tarafından sağlanacak. Katolik Kilisesi’nin yayımladığı süreli yayınlardan ‘Hristiyan Yaşamı’nda yer alan değerlendirmeye göre, 200 kişi kapasiteli kilisenin inşasına izin verilmesi, Küba ve Katolik dünyası arasındaki ilişkilerde yeni bir adım olarak görülüyor.

Ülkede uzun yıllar sonra hükümetin böyle bir karar alması, “Katolik dünyasının merkezi Vatikan ile komünist rejimle yönetilen Küba arasındaki ilişkilerin olumlu gittiği” şeklinde yorumlanıyor.

1998’den beri toplu dini törenler serbest

Küba’da 1959’da gerçekleşen devrimin ardından Küba Katolik Kilisesi ve hükümet arasında yıllarca süren gergin ilişkiler bulunuyordu. Fakat Soyvetler Birliği’nin dağıldığı 1991 yılından beri Küba Hükümeti’nin ibadet özgürlüğüne olan tavrı yumuşamaya başlamıştı. Papa II. Jean Paul’un 1998’deki ziyareti sonrasında Castro, Noel’i ulusal tatil olarak ilan etmiş ve toplu dini törenlere izin vermişti

2011 yılında Pew Center’ın yaptığı bir araştırmaya göre, Kübalıların yüzde 51.7’si kendini Katolik olarak tanımlıyor.(GK)

Kategoriler

Toplum Kilise Güncel Dünya