Kuyumcuların Yerevan çıkarması

Büyük bir kuyumculuk fuarına ev sahipliği yapan Yerevan'da, 30 firmayla temsil edilen Türkiyeli Ermeni kuyumcular ilgi odağı oldu

VARTAN ESTUKYAN
estukyan@gmail.com

Ermenistan’ın başkenti Yerevan, büyük bir kuyumculuk fuarına ev sahipliği yaptı. Meridian Expo’da 25 Ekim Cumartesi günü başlayan fuara, dünyanın dört bir yanından gelen toplam 150 firma katıldı. 30 firmayla temsil edilen Türkiyeli Ermeni kuyumcular, fuarda ilgi odağı oldu. Kapalıçarşı ve Kuyumcukent’te faaliyet gösteren kuyumculuk sektörünün önemli firmalarının katıldığı fuarda, pek çok küçük ölçekli kuyumcu da, işlerini sergileme ve dış pazara kendini tanıtma fırsatı buldu. Merkezi Rusya’da bulunan Ermeni Kuyumcular Birliği’nin (AJA) düzenlediği fuar, birliğin başkanı Gagik Gevorgyan’ın açılış konuşmasıyla başladı. Törene Ermenistan Cumhurbaşkanı Serj Sarkisyan da katılırken, Sarkisyan’a eşlik eden heyette yer alan isimler arasında Ermenistan Ekonomi Bakanı Karen Cışmaridyan da vardı.

Kapalıçarşı’dan Moskova’ya

Ermenistan’da bir ‘serbest bölge’ inşa edileceğini ve fuarların önümüzdeki yıllarda orada yapılacağını söyleyen, Bağ Kuyumculuk’un sahibi Efrim Bağ, bu yılki fuarın özellikle Türkiye’den giden Ermeni kuyumcular için kendilerini tanıtmak ve dünya piyasasına adım atmak açısından iyi bir fırsat sunduğuna dikkat çekti.

Fuarın verimli geçtiğini ve en çok Türkiye’den giden Ermeni kuyumcuların stantlarının ziyaret edildiğini ifade eden Bağ, Ermenistan’da oluşturulacak serbest bölgede, vergilerden muaf tutularak ürünlerini dış dünyaya satmanın gelecekte kendileri için büyük bir kazanım olacağını belirtti.

Bağ, Rusya’nın kuyum sektöründeki en önemli pazar olduğunun ve en güvenilir ticaretin Rusya’yla yapıldığının altını çizdi: “Arap ülkelerinden bir dönem çok talep oluyor, çok iş yapıyoruz, sonra ülke içinde politik bir sorun oluyor ve iş suya düşebiliyor. Amerika’da zaten kriz var. Avrupa’da da işler istediğimiz gibi gitmiyor. Dolayısıyla piyasaya çok güvenemiyorsunuz. Rusya şu an en sağlam pazar; o yüzden Rusya’da iş yapmak çok önemli.” Firma olarak Ermenistan’daki fuara katılmalarının asıl nedeninin de Rus pazarına açılmak istemeleri olduğunu söyleyen Bağ, ‘serbest bölge’nin ilan edilmesiyle birlikte dünyadan ve Türkiye’den birçok girişimcinin atölyelerini ve fabrikalarını Ermenistan’a taşıyacağını ifade etti.

AJA Fuarı’nın geleceği parlak

İstanbul Kuyumcular Odası Başkanı Norayr İşler, Yerevan’daki fuarın çok verimli geçtiğini söyledi. Türkiye’den yalnızca Ermeni değil, Süryani ve Türk kuyumcuların işlerinin de fuarda sergilendiğini belirten İşler, şunları söyledi: “Üç yıl önce bu fuar çok küçük çaplıydı, katılım yoğun değildi. Geçen yıl biraz daha büyüdü, duyuldu, bu yıl ise artık iyice kendini ispatladı ve dünya çapında ilgi gösterilen bir fuar haline geldi. Türkiyeli Ermeni kuyumcular olarak bu fuara katıldığımız için çok mutluyuz. Rusya, Kazakistan ve Ukrayna, kuyum sektörünün önemli pazarları, o yüzden bu fuarda kendini göstermek önemli. Fuara gösterilen ilgiden de çok memnunuz. İtalya’dan, Amerika’dan kuyumcular geliyor; bunlar kuyumculukta önemli ülkeler. AJA’nın düzenlediği fuarın, önümüzdeki yıllarda dünyanın en önemli fuarlarından biri olacağına inanıyorum.”

Kategoriler

Güncel Ermenistan Yaşam

Etiketler

fuar Yerevan kuyumculuk