Ermenistan Aznavour’a inanmak istemiyor

Erkan Özerman, Aznavour’un benzer görüşleri daha önce de çeşitli vesilelerle dile getirdiğini ve bu ifadelerin yalan olduğunu savunmanın ancak halkların barışmasını istememekle mümkün olabileceğini dile getirdi.

ALINE OZINİAN
aline.ozinian@gmail.com

2 Kasım günü, Posta gazetesinde Erkan Özerman imzalı, “Kininizi Unutun” başlıklı bir haber-röportaj yayımlandı. Ünlü yapımcı Erkan Özerman, bu yazıda, Paris’te, Türkiye’nin Paris Büyükelçisi Hakkı Akil’in de bulunduğu bir akşam yemeğinde, aynı zamanda Ermenistan’ın İsviçre Büyükelçisi de olan Charles Aznavour’la yaptıkları sohbeti aktarmıştı.

Bu haber-röportaj yayımlandıktan üç gün sonra, Ermenistan basınında gündemin en üst sırasına oturdu. Aznavour’un röportaj sırasında söylediği sözler büyük şaşkınlık yarattı: “Benim annem Türk, hayalim Türkiye’ye gitmek. Osmanlı döneminde büyük acılar yaşandı, masumlar katledildi; bu bir utançtır, kâbustur, felakettir, kabul… Ama bunu hâlâ kaşımanın, gündeme getirmenin, ortalığı bulandırmanın kime, neye, ne gibi bir faydası oldu. Şu anda Ermenistan’ın Türkiye’ye ihtiyacı var. O sınır açılmalı.”

Sosyal medyada yalanlama

Aznavour’un, “Büyükelçiyim… Ama bu benim bağımsız yapımı etkilemez. Ben bağımsız büyükelçiyim. Yani Ermenistan’dan aldığım emirlere göre hareket etmiyorum” sözlerinden sonra, Ermenistan Dışişleri Bakanlığı aranarak, Aznavour’un bu sözleriyle ilgili görüş istendi.

‘CivilNet.am’in tüm röportajı Ermeniceye çevirmesi üzerine, Facebook ve Twitter’dan açıklama yapan Ermenistan Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Tigran Balayan, “Aznavour, hiçbir Türk gazetesine röportaj vermemiştir ve onlardan ödül kabul etmemiştir” dedi.

Posta’nın yayımladığı fotoğraflar ve yenilen yemek hakkında yorum yapmayan Dışişleri’nin bu açıklamaları, ülkede kuşkuyla karşılandı. Haberde imzası bulunan ünlü yapımcı Erkan Özerman da Agos’a yaptığı açıklamada haberi doğrulayarak, Aznavour’un yemek sırasında konuşulanların yazılacağından haberdar olduğunu ve kendisine verilen “Altın Çınar” ödülünden de memnuniyet duyduğunu belirtti. Özerman, ayrıca bu röportajın Aznavour’u siyasete bulaştırmak değil, onun insani yönünü vurgulamak amacıyla yapıldığını söyledi. Altın Çınar Ödülleri, Kocaeli-İzmit yöresini temsil eden ve bu yörenin tanıtımına, gelişimine katkıda bulunanlara veriliyor. Özerman, ayrıca, Aznavour’un benzer görüşleri daha önce de çeşitli vesilelerle dile getirdiğini ve bu ifadelerin yalan olduğunu savunmanın ancak halkların barışmasını istememekle mümkün olabileceğini dile getirdi.

Ermenistan’ın tek ümidi, Fransızca yapılan sohbetin Türkçeye yanlış tercüme edilmiş olması. Aznavour’un “kayıt dışı” sandığı konuşmanın, rızası dışında haberleştirildiği düşünülüyor. Oysa, Aznavour’un daha önceki röportajlarında da benzer şeyler söylediği biliniyor. 90 yaşındaki ünlü şarkıcının bu sözleri, Ermenistan’daki kimi sevenlerini üzerken, birçok kişi de onun büyükelçilikten istifa edip bundan böyle sadece sahnelerde kalmasını diliyor. Özerman’ın açıklamalarından ve Aznavour’un sessizliğini korumasından sonra, Ermenistan Dışişleri Bakanlığı’nın ne yapacağı merakla bekleniyor.

Kategoriler

Güncel Türkiye Diaspora