Fransa'da Soykırım inkarını suç sayan tasarı yine masada

Fransa'da bir grup milletvekili, Ermeni Soykırımını inkarı suç sayan bir kanun teklifini meclise sundu. Teklif 2011 yılında da meclise sunulmuş ve Senato'da kabul edilmiş; fakat Fransa Anayasa Konseyi teklifi anayasaya aykırı olduğu gerekçesiyle iptal edilmişti.

Halk Hareketi Birliği'nin (UMP) Marsilya milletvekili Valerie Boyer Tarafından hazırlanan teklifte, soykırımı inkar edenlere 5 yıl hapis ve 45 bin avro para cezası öngörülüyor.

Boyer, kanun teklifiyle ilgili yaptığı açıklamada, geçen 24 Nisan’da Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande’ın söz konusu teklifi imzalayacağı yönünde söz verdiğini, bu sözü tutmasını beklediklerini ifade etti. Boyer aynı zamanda, Ortadoğu’da İD öncülüğünde gerçekleşen katliamların bu tasarıyı ilk sıraya koyduğunu savundu; teklifin kabul edilmesinin şu anda Ortadoğu’da yaşananları engelleyebileceğini belirtti.

Fransa'da 2011-2012 yıllarında yine Boyer'in kanun teklifiyle meclise sunulan inkar yasası Senato'da kabul edilmiş ancak Fransa Anayasa Konseyi, anayasaya aykırı olduğu gerekçesiyle ilgili yasayı iptal etmişti. (GK)

Kategoriler

Güncel Dünya Diaspora