Azerbaycanlı siyasi mahkumlara Sakharov Ödülü

Norveç Helsinki Komitesi’nin verdiği Andrey Sakharov Özgürlük Ödülü’ne bu sene Azerbaycan’ın siyasi mahkumları layık görüldü.

Komitenin genel sekreteri Bjorn Engesland yaptığı açıklamada, “Mahkum olan insan hakkı savunucularının demokratik değerler ve insan onuru için kendi ülkelerinde gösterdikleri büyük çaba ve cesaret’ nedeniyle ödülü aldıklarını belirtti.

Azerbaycan’da bulunan 98 siyasi mahkumdan 13’ü gazeteci ve blogger, 10’uysa insan hakkı aktivisti. Siyasi mahkumların kamuoyu nezdinde daha çok bilinenleri arasında Leyla Yunus bulunuyor. Barış çalışmaları yürüten insan hakkı savunucusu, 30 Temmuz’dan beri eşi Arif Yunus’la birlikte tutuklu bulunuyor. Yunus, Avrupa Parlamentosu tarafından verilen ‘Sakharov Ödülü’ne de bu sene aday gösterilmişti.

Leyla Yunus’la aynı dönemde tutuklanan Anar Mammadli, Bashir Suleymanli ve Rasul Jafarov için de uluslararası insan hakları örgütleri yoğun kampanyalar yürütmüştü.

Azerbaycan hükümetinin baskı politikasının son kurbanı ise gazeteci ve aktivist Mehman Huseynov oldu. Huseynov, AGİT'in Tiflis'te düzenlediği medya konferansına gimek üzereyken 10 Kasım’da havalimanında gözaltına alındı.

Norveç Helsinki Komitesi’nin ilk olarak 1984 yılında düzenlediği ‘Andrei Sakharov Özgürlük Ödülü’, düşünceleri ve inançları nedeniyle mahkum olan kişilere destek amacıyla veriliyor.

2014 yılının ödülleri Oslo’da 13 Kasım’da düzenlenecek bir törenle verilecek. (GK)