Ermenistan'ın tarihi binası için hukuki süreç yeniden başlıyor

Yerevan’ın tarihi yapılarından Afrikyan Binası için hukuk mücadelesi devam ediyor. Başka bir yere taşınması planlanan yapı için 'Uluslararası Yolsuzlukla Mücadele Merkezi', kararın iptali için açılan davanın görülmemesi üzerine temyize gitmişti. Yargıtay'ın kabul ettiği başvuru üzerine dosya yeniden açılacak.

19. yüzyılda inşa edilen ve  2004 yılında taşınmaz kültür varlığı olarak tescillenen Afrikyan Binası, ‘Eski Yerevan’ projesi kapsamına alınmıştı. Proje kapsamında anıt binaların taşınarak şehrin başka bir köşesinde bir arada sergilenmesi planlanıyor.

2014 yazında boşaltılan Afrikyan Binası için başlatılan hukuk mücadelesi ise devam ediyor. Yerevan’da bulunan Uluslararası Yolsuzlukla Mücadele Merkezi, binanın yıkımının iptali için açılan davanın Başsavcılık tarafından reddedilmesinin ardından dosyayı Asliye Hukuk Mahkemesi’ne taşımıştı. Dosyanın Asliye Hukuk Mahkemesi’nde de reddedilmesi üzerine davacılar temyiz başvurusu yaptı. 7 Kasım’da Yargıtay , Afrikyan davası dilekçesinin kabul edildiğini açıkladı. Böylece dava Başsavcılığa geri döndü. Eğer Başsavcılık temyize başvurmazsa Asliye Hukuk Mahkemesi davayı en fazla iki ay içinde açmak zorunda kalacak.

Afrikyan Binası’nın yıkım kararı Yerevan sakinleri arasında yoğun bir muhalefete neden olmuş, bir sivil inisiyatif kurularak tarihi binanın korunması için mücadele başlamıştı. (GK)

Kategoriler

Güncel Ermenistan