HDK Genel Kurulu'ndan 2015 kararı

Geçtiğimiz hafta sonu Ankara’da gerçekleşen, Halkların Demokratik Kongresi (HDK) 5. Genel Kurulu kararlarına göre, Ermeni Soykırımı’nın yüzüncü yılı konulu bir konferans düzenlenecek; parlamentoda ve sokakta Ermeni toplumunun talepleri paylaşılacak.

KAVEL ALPASLAN 

Eşsözcülerin ve Genel Meclis üyelerinin seçildiği Halkların Demokratik Kongresi 5. Genel Kurulunda,  sonuç bildirgesi yayınlandı. HDK’nin yeni mücadele döneminde, kendisini toplumsal mücadeleler içinde yeniden kuracağı genel kurulda belirtildi. Kobane’den Soma’ya, Gezi’den Kadınların ve LGBTİ’lerin gördüğü erkek şiddetine birçok konunun yer aldığı genel kurulun kararları arasında Ermeni Soykırımı’nın yüzüncü yılı dolayısıyla inkara ve asimilasyona karşı 2015’de Ermeni Soykırımını uluslararası boyutta dile getirileceği de duyuruldu.

HDK 5. Genel Kurulu, 15-16 Kasım tarihlerinde Ankara Kocatepe Kültür Merkezinde gerçekleşti. HDK’nin bundan sonraki programının tartışıldığı kongrede Ermeni Soykırımı’nın yüzüncü yılı da gündemler arasındaydı. 2015’de HDK’nin düzenleyeceği ve uluslararası boyutta olacak olan “Ermeni Soykırımı’nın yüzüncü yılı” temalı, kapsamlı bir konferansın da yapılacağı belirtildi. HDP Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ,  2015’de sadece anma yapmayı değil, aynı zamanda Ermeni halkının taleplerinin parlamentoda ve sokakta mücadelesini vermeyi amaçladıklarını ifade etti.

Genel kurulda aynı zamanda, başta Ermeni Soykırımı olmak üzere tüm soykırımları ve araştırmaya yönelik yeni bir komisyonun da kurulacağı belirtildi.

Merhamet değil, adalet

HDK 5. Genel Kurulunun ilk gününde Nor Zartonk Eşsözcüsü Norayr Olgar da konuşmacılar arasındaydı. Olgar, “Soykırım ve sürgünleri iyi bilen halklardan biri olarak bugün Rojava’da direnen ve düşen yoldaşlarımıza bin selam yolluyoruz!” ifadelerini kullandı. 1915’den sonra Anadolu coğrafyasında Varlık vergisi, asimilasyon politikası, Ermenice isimlerin değiştirilmesi gibi örneklerle devletin “Ermenisizleştirme” politikasından bahseden Olgar, “Biz Türkiye ve Dünya Ermenileri olarak merhamet değil adalet istiyoruz! Bu bağlamda başta Ermeni Soykırımı olmak üzere devletin üzerine inşa edildiği tüm insanlık suçları ile yüzleşilmelidir” dedi. 

5. Genel Kurulda HDK’nin bugüne kadar başardıkları tartışılırken eksik kalan noktaların da üzerinde duruldu. Toplantıda, eksik kalan noktalardan en önemlisinin, HDK’nin hedeflediği tabandan tavana yerel meclislerden güç almanın yeterince gerçekleştirilememesi, mahalle meclislerinin kurulmasında istenilen başarının elde edilememesi oldu. Bu nedenle yerel meclislerin bir an önce güçlü bir şekilde kurulması genel kurulda alınan en önemli kararlardan biri oldu.

Kategoriler

Güncel Gündem