Tarihi Selamet Han artık butik otel

Surp Pırgiç Hastanesi Vakfı’na ait, Sirkeci’de bulunan tarihi Selamet Han ve Beyoğlu’nun merkezinde bulunan İspir Apartmanı, otel olarak hizmete girdi. Kira gelirleri hastane ve huzurevi için kullanılacak.

BARUYR KUYUMCİYAN
baruyr@agos.com.tr

Surp Pırgiç Hastanesi Vakfı’na iade edilen mülklere ilişkin projeler birer birer hayata geçiriliyor. Yıllar boyu yasal ve bürokratik engeller nedeniyle üzerinde tasarrufta bulunulması imkânsız hale gelen mülkler, kısmi iadenin ardından, vakıfların gelirlerini artırmaya başladı. Ermeni toplumuna ait en önemli kaynakları yöneten Surp Pırgiç Hastanesi Vakfı’na ait, Sirkeci’deki tarihi Selamet Han ve Beyoğlu’nun merkezinde bulunan İspir Apartmanı da, bu bağlamda otel olarak hizmete girdi. Geçen yıl başlayan restorasyon çalışması kısa süre önce tamamlanan Selamet Han, gerekli izinlerin alınmasının ardından butik otel olarak hizmete girdi. Beş yıldızlı otele dönüştürülen İspir Apartmanı ise önümüzdeki ay faaliyete geçecek. Vakfın Kadıköy Moda Caddesi’ndeki apartman projesi de hızla devam ediyor. ‘Yap-işlet-devret’ yöntemiyle yürütülen diğer projelerin aksine, Moda Caddesi’ndeki proje, tamamen Surp Pırgiç Hastanesi Vakfı’nın öz kaynaklarıyla yürütülüyor. İki küçük binanın yıkılmasıyla ortaya çıkan arsanın üzerinde, Yeni İmar Yasası kapsamında, tek bina olarak projelendirilen ve banka şubesi olması öngörülen bir işyeri ile yedi katlı bir apartman inşa ediliyor.

Yasayla iade edildi

Butik otel olarak hizmet verecek olan Selamet Han’ın hikâyesi son derece ilginç. Vakıflar Yasası’nda yapılan değişiklikle Surp Pırgiç Ermeni Hastanesi Vakfı’na iade edilen, Sirkeci’deki Selamet Han, uzun yıllar süren bir hak mücadelesine de tanıklık etti. Dünyaca ünlü Ermeni iş adamı Kalust Gülbenkyan tarafından 1953’te bu vakfa bağışlanan hanın mülkiyeti 1994’te açılan dava sonucunda Vakıflar Genel Müdürlüğü’ne geçti. Surp Pırgiç Hastanesi Vakfı, ‘36 Beyannamesi’ içtihadına dayanılarak mülkiyeti Vakıflar Müdürlüğü’ne devredilen Selamet Han’ın kendisine iade edilmesi için Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne başvurdu, ancak dava reddedildi. Uzun süren davalar süreci nedeniyle sahipsiz kalan ve kaderine terk edilen Selamet Han’ın makûs talihi, 27 Şubat 2008’de yürürlüğe giren 5737 sayılı yeni Vakıflar Kanunu’yla değişti.

Hastane ve huzurevi

İadenin ardından, binanın değerlendirilmesi için hemen çalışmalara başlandı. Bina, girişimci Kemal Alten tarafından kiralandı ve 2013’te restorasyon başladı. Agos’a açıklama yapan Vakıf Başkanı Bedros Şirinoğlu, Kasım ayında hizmete geçen otelden alacakları kirayı, hastane ve huzurevindeki hizmetlerin geliştirilmesi için kullanacaklarını söyledi. ‘Yap-işlet-devret’ modeliyle yürütülen projede, yüklenici firma ile 10+10 yıl için kiralama anlaşması yapıldığını vurgulayan Şirinoğlu, kira bedelinin dolara endeksli olarak beş yılda bir revize edileceğini belirtti.

Vakfın diğer mülklerine dair projeler hakkında da bilgi veren Şirinoğlu, İstiklal Caddesi’ndeki Vuçino Han ve Asmalı Mescit’teki diğer iki küçük binanın da kiraya verildiğini söyledi. Yeni yasa kapsamında, on yıllık kiracıları çıkarma hakkına sahip olduklarına da değinen Şirinoğlu, kiralarını düzenli olarak ödeyen hiç kimseyi mağdur etmediklerini belirtti. Hastane Emlak Komisyonu’yla birlikte tüm sözleşmeleri yeniden değerlendirdiklerini ifade eden Şirinoğlu, “Aynı yerde 25 yıldır ikamet eden kiracılarımız dahi var. Vakfımızın kayba uğramaması için, tüm sözleşmeleri günün şartlarına göre güncelliyoruz” dedi.

Kategoriler

Toplum Vakıflar