Evsiz Jirayr Cingöz için hastane desteği

Türlü talihsizlikler ve ailevi sorunlar nedeniyle 15 yıldır sokaklarda yaşayan Jirayr Cingöz için Surp Pırgiç Hastanesi Huzurevi’nden müjdeli bir haber bekleniyor.

ALİDA ÖZSİMONYAN
alidaozsimonyan@gmail.com

Modern dünya giderek büyük bir tüketim toplumuna dönüşürken, evsiz insanların sayısı da gün geçtikçe artıyor. Kimileri ailevi problemler, kimileri de hayat şartları nedeniyle evsiz kalıyor. 15 yıldır sokaklarda yaşayan Jirayr Cingöz, ailevi sıkıntılar nedeniyle ev düzenini koruyamayanlardan.

Bu orta yaşlı bu adamı, henüz adını bilmezken de, Kumkapı Meryem Ana Kilisesi’ne her gittiğimde, Bezciyan Okulu’ndan Yetişenler Derneği’nin önünde iki köpeğiyle beraber otururken görüyordum. Yanına birkaç kez gitmiştim; dakikalarca, konuşmadan, öylece oturmuştuk. Onunla iletişim kuramayınca, Meryem Ana Kilisesi Yönetim Kurulu’na ve çevredeki esnafa sorarak kim olduğunu, neden burada kaldığını öğrenmeye çalıştım. Geçten hafta oraya gittiğimde kilisedeydi; bu kez yaklaşımı daha olumlu oldu. 1959’da Yozgat’ta doğan ve beş yaşındayken İstanbul’a gelen Jirayr Cingöz’le, başından geçenleri konuştuk.

Liseyi başarıyla bitirdi

Okul hayatına Bezciyan Okulu’nda başlayan Jirayr Cingöz, liseyi Surp Haç Tıbrevank’ta, başarıyla bitirmiş. Eğitimine liseden sonra devam etmemiş ama kendini elektronik alanında geliştirmiş. Silva-Avedis Cingöz’ün oğlu Jirayr, iş hayatında talihsiz olaylar yaşayıncaya dek bir tokacı dükkânında çalışmış. Hayatını, yaşadığı acıları ayrıntılarıyla anlattığı birçok yazısı var.

97 piyango talihlisi

Jirayr Cingöz anne ve babasının ölümünden sonra, onlardan kalan, Gedikpaşa’daki evde tek başına hayata tutunmaya çalıştığını anlatıyor. 19 Mayıs 1997’de Milli Piyango’nun özel çekiliş talihlisi olan Cingöz, durumu amcası Penik Cingöz’e anlattığını, amcasının isteği üzerine bileti ona verdiğini ve o parayı bir daha göremediğini, ardından da, kaldığı evin, akrabaları tarafından satıldığını söylüyor. Daha sonra, iyi niyetinden yararlanılarak, telefon bayiliği ortaklığında iki kez dolandırılan Cingöz, 15 yıldır sokakta yaşıyor.

Sara Sierra cinayeti                                                                            

Jirayr Cingöz’ün kaldığı birkaç yer var. Bunlardan biri, Cankurtaran’daki tarihi surlar. 2013’te, ABD’li turist Sara Sierra’nı surlarda ölü bulunması üzerine, ilk şüphelilerden biri olarak gözaltına alınan Cingöz, asıl suçlu ortaya çıkınca serbest bırakılmış. 15 yıldır maruz kaldığı kötü hava koşulları nedeniyle ayaklarında ve böbreklerinde ağrıları olan Cingöz’ü, kısa süre önce, Meryem Ana Kilisesi Yönetim Kurulu himayesi altına almış. Konu hakkında görüştüğümüz Yönetim Kurulu Başkanı Hrant Moskofyan, sürekli olarak kilisede kalamayacağı için Jirayr Cingöz’ü Surp Pırgiç Hastanesi Huzurevi’ne göndereceklerini söylüyor. Yönetim Kurulu üyelerinden Tavit Damla ise, “2012’de evsiz Toros Batak’ın hayatını kaybetmesi üzerine, Surp Pırgiç Hastanesi, ona zamanında sahip çıkmadığı için zan altında kaldı. İkinci bir Toros Batak vakası yaşanmaması için Huzurevi sorumlusu Silva Trika ile iletişime geçtik” diyor. Damla, Jirayr Cingöz’ün kimliğinin kayıp olduğunu, yeni kimlik çıkarma işlemleriyle ilgilendiklerini ve Cingöz’ün en kısa zamanda hastaneye yatırılmasını beklediklerini ifade ediyor.

Kategoriler

Güncel Yaşam

Etiketler

Jirayr Cingöz