‘Vatandaşlık tanımı bir etnik kimliğe dayandırılamaz’

Meclis Anayasa Uzlaşma Komisyonu, dün (12 Mart Pazartesi) Türkiye Ermeni toplumu adına Patrik Genel Vekili Başepiskopos Aram Ateşyan başkanlığındaki heyeti kabul etti. Ateşyan’ın “ana gibi sıcak, kucaklayıcı, merhametli, vicdanlı. Evlatları arasında ayrıcalık yapmayan, aynı mesafede kalan bir anayasa” sözleriyle özetlediği, Ermeni toplumunun yeni anayasadan beklentilerini Komisyon’a sundu.

Komisyon’a sunulan belge, Ermeni toplumunun katılımıyla çoğulcu bir şekilde hazırlandı. 

 

İstanbul’un çeşitli semtlerinde düzenlenen toplantılarla Ermeni toplumunun katılımı da sağlanılarak hazırlanan metinde, yeni anayasadan beklentiler 10 ana başlıkta toparlanıyor. Eşitlik, Çoğulculuk, Özgürlükçülük, Din ve Vicdan Özgürlüğü, Düşünce, İfade ve Örgütlenme Özgürlüğü, Eğitim Özgürlüğü, Kültürel Hak ve Varlıklar, Çevre ve Doğanın Korunması, Mülkiyet Hakkı ve Vatandaşlık başlıkları altında sıralanan Ermeni toplumunun yeni anayasayla ilgili görüş ve önerileri, toplumsal barış ve eşitlik ortak paydasında birleşiyor.

Meclis Anayasa Uzlaşma Komisyonu’na sunulan ortak metin, halka açık toplantılarda dile getirilen taleplerin akademisyenler ve uzmanlar tarafından evrensel hukuk kurallarına uyarlanmasıyla oluşturuldu.

Yeni anayasanın 1982 anayasasının revize edilmesiyle hazırlanamayacağı belirilen metinde yeni anayasa ihtiyacının nasıl ortaya çıktığı ise şu sözlerle ifade ediliyor; “Yeni Anayasa’ya olan ihtiyaç, eski Anayasa’nın ve geçmiş yasama, yürütme ve yargı pratiklerinin toplumsal değişim karşısında yetersiz kalmış olmasının doğal sonucudur. Eşitlik ilkesini kâğıt üzerinde savunmasına karşın uygulamada tam aksi yönde hareket eden, devleti yurttaşlardan ve bazı yurttaşları da diğerlerinden üstün tutan, toplumu resmi bir ideoloji ve doktrin doğrultusunda şekillendirmeyi amaç edinen eski Anayasa ve eski düzenin, Türkiye toplumunun mutluluğunu sağlayamayacağı net bir şekilde ortaya çıktı.”

Yeni anayasadan beklentiler ise, “isteyenin kendisini istediği gibi tanımlamasını güvence altına alacağı oranda, demokratik ve evrensel insani hukuk normlarına uygun, aynı zamanda toplumsal barışın güvencesi” olması yönünde belirtiliyor.

Vatandaşlık tanımının bir etnik kimliğe dayandırılmaması gerektiği ve yeni anayasanın dinlere, sosyal ve kültürel gruplara, etnik kimliklere ve ideolojilere eşit mesafede olmasının temenni edildiği metni linke tıklayarak bilgisayarınıza indirebilrsiniz.