Demir Kilise Ocak’ta ibadete açılıyor

‘Demir Kilise’ olarak bilinen Balat’taki Sveti Stefan Kilisesi’nin 2011’den bu yana süren restorasyonunda sonuna gelindi. Kilise’nin Ocak 2015’te ibadete açılması bekleniyor.

UYGAR GÜLTEKİN
uygargultekin@agos.com.tr

Fatih Balat’ta bulunan Bulgar Sveti Stefan Kilisesi’nin restorasyonu tamamlanmak üzere. Kilisenin yeni yılda ibadete açılması öngörülüyor. Demir Kilise olarak da bilinen Sveti Stefan Kilisesi, İl Özel İdaresi ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından restore ettiriliyor. Yaklaşık üç yıl önce İstanbul’daki Bulgar Vakfı Başkanı Vasil Liaze, dönemin başbakanı Recep Tayyip Erdoğan ile yaptığı görüşmede, kilisenin restore edilmesi için destek istemişti. Erdoğan’ın talimatıyla çalışmalar yürüten İstanbul Büyükşehir Belediyesi, İl Özel İdaresi’nin de desteğiyle 2011’de restorasyona başladı. Bu yılın Mayıs ayında, bütçe yetersizliği nedeniyle yarım kalan restorasyon, Büyükşehir Belediyesi’nin ek bütçesiyle yeniden başlatıldı. Restorasyonun bütçesi ise,  3 milyon lirayı aştı. 

Kilise, dünyadaki tek Demir Kilise olarak biliniyor. Mimarlığını Osep Aznavur’un yaptığı kilise için toplam 500 ton ağırlığında demir dökülmüş ve sonradan bu parçalar, arazi üzerinde tek tek birleştirilmiş. Dökülmüş olan parçalar, Viyana’dan Tuna ve Boğazlar yoluyla gemilerle getirilmiş. Tarihi Demir Kilise’nin, 2015’in Ocak ayında ibadete açılması bekleniyor.

Kırklareli sırada 

Öte yandan, Kültür ve Turizm Bakanlığı da Kırklareli’nin Koyunbaba Köyü’nde bulunan Bulgar Kilisesi’nin restore edilmesi için de çalışmalara başladı. 1870’te inşa edilen kilise, yaklaşık 40 yıldır kaderine terkedilmişti. Bakanlık, kilisenin korunması ve restore edilmesi için harekete geçti. Geçtiğimiz yıl kilisenin duvarları restore edilirken, yapının tamamının restorasyonu için de projelendirme çalışmaları sürüyor. Yaklaşık 800 bin lira harcanacak olan restorasyonla, kilisenin kültür evi olarak kullanılması planlanıyor.

Kategoriler

Toplum Kilise