System of A Down ‘Ruhları Uyandır’ diyecek

Dünyaca ünlü ‘System Of A Down’ rock müzik grubu, Ermeni soykırımının 100. yılını bir dizi konserle anacaklarını duyurdu. ‘Wake Up the Souls’ (Ruhları Uyandır) adlı turne, 10 Nisan’da Londra’daki Wembley Arena’da verilecek konserle başlayacak. Grubun solisti Serj Tankian’la, turneyle ilgili ayrıntıları, 2015 ile ilgili hislerini ve beklentilerini konuştuk.

MARAL DİNK
maraldink@gmail.com

Dünyaca ünlü ‘System Of A Down’ rock müzik grubu, Ermeni soykırımının 100. yılını bir dizi konserle anacaklarını duyurdu. ‘Wake Up the Souls’ (Ruhları Uyandır) adlı turne, 10 Nisan’da Londra’daki Wembley Arena’da verilecek konserle başlayacak. Köln, Lyon, Brüksel, Amsterdam, Moskova’nın ardından, 23 Nisan’da Yerevan Cumhuriyet Meydanı’nda turneyi sonlandıracak grup, bu vesileyle ilk defa Yerevan’da sahne almış olacak. Grubun solisti Serj Tankian’la, turneyle ilgili ayrıntıları, 2015 ile ilgili hislerini ve beklentilerini konuştuk. Tankian, “Amacımız farkındalık yaratmak ve adalet arayışında insanların harekete geçmelerini sağlamak” diyor.

Yerevan’da ilk konser

Tankian, Ermenistan’da konser vermek için bir çok kez teklif aldıklarını, ancak bunu bir türlü gerçekleştiremediklerini söylüyor: “Ben daha önce bireysel olarak Ermenistan’da konser vermiştim, ancak System of a Down için bu ilk olacak. Gruptaki herkes, aile üyelerinin bir kısmını soykırımda kaybetti. 100. yıl dolayısıyla Yerevan’da konser vermenin anlamlı olacağını düşündük. Dünyanın bir çok yerinde konser vermiş Ermeniler olarak, Ermenistan’da konser vermek her zaman yapmak istediğimiz birşeydi.”

İstanbul’da şimdilik konser yok

Tankian, Türkiye’nin bu turneye neden dahil olmadığını şöyle açıklıyor: “Turne kapsamına İstanbul’u da dahil etmek istedik. Fakat, devletin işbirliği için başvurduğumuz süreç, yeni Başbakan’ın seçilme süreci dolayısıyla uzadı, yanıt alamadık. Dolayısıyla diğer şehirlerde tur programını oluşturmak için, İstanbul’dan vazgeçmek durumunda kaldık.”  Süreç hızlanır ve davet gelirse, Türkiye’ye gelip gelemeyeceklerini sorduğumuzda, Tankian, bu turne için geç olduğunu, ancak ilerisi için, şimdiden bir yorum yapamayacaklarını söyledi.

Adalet arayışına çağrı

Turnenin ismi, yıllar önce Los Angeles’ta çok sayıda konser içeren ‘Souls’ adlı turnelerinden yola çıkılarak koyulmuş: Tankian, “Amacımız, farkındalık yaratmaya katkıda bulunmak, Birinci Dünya Savaşı sırasında İttihatçılar tarafından Ermenilere, Rumlara ve Süryanilere karşı yapılmış 20. yüzyılın ilk soykırımı konusunda adaleti sağlamak için insanların harekete geçmelerini sağlamak” diyor.

‘Wake Up the Souls’ turnesini sosyal medyadan duyuran grubun sitesine giren ziyaretçiler, Soykırımın tanındığı yerleri içeren bir harita görüyorlar. Tankian, “Tanıma, adalet yolunda atılan ilk adımdır. Grubun videosunda da belirttiğim gibi, suçun bedelini ödemek değildir” diyor.

‘İnkârcı politikalardan yorulduk’

Tankian son olarak, 2015 ile ilgili hislerini ve beklentilerini şöyle açıklıyor: “Ermeniler, Rumlar, Süryaniler, Türkler ve tarihe ve insan haklarına saygı duyan dünyadaki tüm insanlar, Türkiye Cumhuriyeti devletinin, kendi önceki Osmanlı kuşağının suçlarını kabul etmesini beklemekten yorgun… ABD gibi başka devletleri, Türkiye’nin kötü tasarlanmış, ahlaki olmayan, inkârcı politikalarını bırakması için baskı yapmasına ikna etmekten yorgun…  Türkiye’de hakikat için mücadele hattına hayatlarını koyan vicdanlı insanlar var, Hrant Dink gibi. Hakikatin zamanı geldi. Ondan kaçış yok.”