Papa Francis Türkiye yolunda

Katolik Hrıstiyanların ruhani lideri ve Vatikan Devlet Başkanı Papa Francis’in üç günlük resmi Türkiye ziyareti bugün başlıyor. Programda bugün devlet yetkilileriyle temas, yarın da Ekümenik Patrik'le görüşme var.

Ziyaretini, Ortodoks Kilisesi'nin koruyucu azizi kabul edilen Aziz Andreas Yortusu'nun kutlandığı tarihe denk getiren Papa Francis, özel uçağıyla saat 13:00’te Ankara Esenboğa Havalimanı’na inecek. 

İlk ziyaretini Anıtkabir'e yapacak olan Papa Francis, daha sonra Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nda Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile bir araya gelecek. Papa Francis’in burada bir konuşma yapması bekleniyor.

Papa, ardından Başbakan Ahmet Davutoğlu ile görüşecek. Diyanet İşleri Başkanlığı’nı da ziyaret edecek olan Papa Francis, Başkan Mehmet Görmez ile bir araya gelecek ve burada ortak basın toplantısı düzenlenecek.

Bartholomeos'la ortak deklarasyon

Ankara temaslarının ardından ruhani lider cumartesi sabah saatlerinde İstanbul’a hareket edecek. Papa İstanbul'da Aya Sofya Müzesi ve Sultanahmet Camii’ni gezecek, Şişli’deki Saint Esprit Katolik Kilisesi'ndeki ayine katılacak.

Papa Francis’in Cumartesi günü Ekümenik Patrik Bartholomeos’la görüşecek olması da önem taşıyor. Katolik ve Ortodoks Kiliselerinin son dönemde birbirine yakınlaşmasının işareti olarak yorumlanan buluşmada Papa ve Ekümenik Patrik

Aya Yorgi Patrikhane Kilisesi’nde birlikte dua edecek.

Papa Francis, ziyaretinin son günü olan 30 Kasım pazar günü tekrar Fener Ekümenik Patrikhane’ye giderek Patrik Bartholomeos ile ortak bir deklarasyona imza atacak, birlikte öğle yemeği yiyecek.

Papa Francis  pazar günü akşam saatlerinde resmi temaslarını tamamlayarak Türkiye’den ayrılacak.

Barış meyveleri

Vatikan'daki Aziz Petrus Meydanı'nda çarşamba günleri yapılan geleneksel kabul oturumu için toplanan binlerce inanana hitap eden Papa Francis, cuma günü başlayacak olan Türkiye ziyaretine de değinmişti.

'Bildiğiniz gibi Türkiye'ye, cumadan pazar gününe kadar sürecek bir apostolik seyahat gerçekleştireceğim' diye sözlerine başlayan Papa, 'Hepinizi, Petrus'un (Pietro), kardeşi Andreas'a (Andrea) yapacağı bu ziyaretin barış meyveleri, samimi dinlerarası diyalog ve Türk milletiyle yakınlık getirmesi için dua etmeye davet ediyorum' diye konuşmuştu. 

Vatikan’dan 4. Ziyaret

Papa Francis Türkiye’ye gelen 4’üncü papa olacak. Vatikan’dan Türkiye’ye ilk ziyaret 25 Temmuz 1967‘de Papa 6. Paul tarafından gerçekleştirildi. Daha sonra Türkiye’ye gelen papalar ziyaret için aynı tarihleri tercih etti. 1979 yılında Papa 2. Jean Paul ve 2006 ‘da 16. Benediktus Türkiye’yi 28-30 Kasım arasında ziyaret etti. Papa Francesko da Türkiye ziyareti için 28-30 Kasım arasını tercih ederken Ankara ve İstanbul’da temaslarda bulunacak.