Papa 1. Francis kimdir?

Türkiye’ye yapacağı ziyaret öncesi, Katolik aleminin ruhani lideri ve Vatikan Devlet Başkanı Papa 1. Francis'in, nam-ı diğer Jorge Mario Bergoglio'nun hayatı ve seçildiği 13 Mart 2013’ten izlenimler.

BUĞRA POYRAZ

Vatikan’daki Sistin Şapeli’nde 266. Papa’yı seçmek için toplanan kardinaller, ‘conclave’ denilen inzivalarının ikinci günü olan 13 Mart 2013’te tarihin ilk Amerikalı ve ilk Cizvit  papasını, Jorge Mario Bergoglio’yu, yeni ismiyle Papa I. Francis’yı seçti. Yeni papa bin yıl sonra Avrupa dışından seçilen ilk papa olma özelliğini de taşıyacak.

İşçi çocuğu

17 Aralık 1936’da Buenos Aires’te doğan Papa’nın ailesi aslında İtalya’nın Asti şehrinde bulunan Portocomaro Stazione bölgesinden Arjantin’e göç etmiş. Babası Mario demir yollarında işçi, annesi ise ev hanımı olan Jorge Mario Bergoglio, 1969’da peder, 1997’de ise Buenos Aires episkoposu olarak takdis edildi. 2001’de Papa 2. Jean Paul tarafından kardinalliğe yükseltildi. Berdoglio, İtalyanca ve İspanyolcayı anadili olarak konuşuyor. Yeni Papa, doktorasını Almanya’da yaptığı için Almancayı da oldukça iyi konuşuyor.

Sistin Şapeli’nin bacasından beyaz dumanın tüttüğünün görülmesinden hemen sonra Aziz Petrus Meydanı büyük bir kalabalıkla doldu. Kalabalık, 30 dakikada 15 binden 200 bine çıktı. ‘Başdiyakon Kardinal’ Jean-Louis Pierre Tauran’ın yeni Papa’nın adını ilan etmesinden sonra yeni Papa Aziz Petrus Bazilikası’nın balkonuna çıktı ve mütevazı konuşması ile hayranlık topladı. Yeni Papa’nın “Kardinal kardeşlerim Roma’ya bir episkopos bulmak için toplandılar ve bunu dünyanın öbür ucundan buldular” demesi tüm izleyenleri gülümsetti. Papa, konuşmasının başında, meydanda toplanan kalabalığı emekli Papa 16. Benedikt Hazretleri için dua etmeye davet etti. Bu duanın akabinde Papa, takdisini vermeden önce cemaatten kendisi için dua etmelerini istedi. Halkın önünde eğildi, rica ettiği bu dua için birkaç saniye sessizce bekledi. Daha sonra da ‘ubi et orbi’ denilen ve büyük bayramlarda verilen takdisi verdi.  

‘Kilisemi onar’

Papa Hazretleri aynı zamanda Assizili Aziz Francis’in adını seçen ilk Papa oldu. Bu yüzden 1. Francis diye anılacak. Aziz Francis, İtalya’da çok seviliyor ve Katolikler tarafından İtalya’nın koruyucusu olarak kabul ediliyor. Papa’nın bu adı seçmesi çok düşündürücü. Aziz Francis, İsa Mesih’in kendisine “kilisemi onar” dediğine inanılan aziz. Aziz Francis, Katolikler için aynı zamanda tevazuyu, fakirliği ve ruhbanlığı simgeliyor.

Sistin Şapeli’nde yeni papanın seçildiğini bildiren beyaz dumanın belirmesinin hemen ardından yağan şiddetli yağmura rağmen Vatikan’daki heyecan gittikçe arttı. Yeni papanın isminin açıklanmasının ardından özellikle İtalyan kökenli Arjantinliler sevinç çığlıkları attılar. 

Mouradian’la yakın

Arjantin ve Şili’de bulunan Ermeni Apostolik Kilisesi’nin Başepiskoposu Sırpazan Kissag Mouradian ile çok yakın ilişkisi olan yeni Papa, Ermeni Başepiskoposu’nun soykırım mağdurları için yaptığı birçok dini törene iştirak etmesiyle tanınıyor. 2006’da 24 Nisan kurbanları için Arjantin’in başkenti Buenos Aires’te düzenlenen törende Türkiye’yi Ermeni Soykırımı’nı tanımaya davet eden bugünün papası I. Francis, bu yönüyle Türkiye basınında sık sık adından söz ettirecek gibi görünüyor.