YETVART DANZİKYAN

Yetvart Danzikyan

KARDEŞÇESİNE

2013 tahminleri

Bilhassa ekonomistler yıl biterken sonraki yıla ilişkin tahminler yapmayı severler. Bu tahminlerin bazıları tutar, bazıları tutmaz. Sonra da bu tahminlerin niçin tutmadığını izah ederler. Asıl maharet, işin bu kısmındadır. Futbol yorumculuğunda ve ekonomistlikte tahminin niçin tutmadığını iyi izah etmek şarttır. Ben de dedim ki, yılın bu son sayısında ben de 2013’e ilişkin tahminlerde bulunayım, seneye hepimiz yine buradaysak ne kadarı tuttu, ne kadarı tutmadı bakarız. Sonra da niye tutmadığını açıklamaya çalışırım.

• Roboski ile başlayalım. Malum, bugün yıldönümü. Hükümet açısından utanç verici bir yıl geçirdik. Bunu bu sütunda sık sık dile getirdim. 2013’te de hükümetin bu ‘inkârcı’ çizgisinin süreceği öngörülebilir. Ancak birkaç adım da atılacaktır muhtemelen. En azından AKP’yi gözü kapalı savunanların eline biraz malzeme vermeye gerek görebilir hükümet, mevcut durumda hiç malzemeleri yok çünkü. (Tam da bu yazı bittiğinde Meclis Alt Komisyonu’nun her yöne çekilebilecek, ama hükümeti aklayan taslak raporu çıktı. Asıl rapor seneye.)

• Başkanlık sistemi. Belli ki bu konuda –pozitif ya da negatif– epey yol alınacak. AKP’nin şartları zorlayacağını, beceremezse mevcut durumda revizyon yapacağını düşünebiliriz. 2014’te cumhurbaşkanını zaten halk seçecek. Yani bir şekilde başkanlık sistemine geçmiş gibi oluyoruz. Bir ihtimal bir anayasa değişikliği ile partili cumhurbaşkanı formülüyle yetinilebilir.

• Abdullah Gül’ün ne cumhurbaşkanı adayı, ne de başbakan olacağını düşünebiliriz. Manzara epeydir zaten böyle. Ancak yine de son ana kadar bu ‘alternatif çizgi’ pozisyonunu koruyacağını, Erdoğan cephesini huzursuz edeceğini öngörebiliriz. Adaylık büyük sürpriz olur.

• Kürt sorunu. Belirsizlik sürecektir muhtemelen. Şahsen, Öcalan’la temasların biraz da olsa alenileşmesini bekliyordum ancak olmadı. Temas var mı yok mu, varsa ne aşamada, bilemiyoruz. Hükümet muhtemelen bu yılki pozisyonunu sürdürecektir. Yine de, başkanlık sistemiyle bağlantılı olarak yeni açılımlar gelebilir. Eyalet sistemi, hayata geçirilemese bile, gündemi uzun süre meşgul edebilir. Ancak mevcut durumda görünen o ki, KCK operasyonları ile birlikte siyasal Kürt hareketi üzerindeki baskı sürecek. Dokunulmazlıkların da bir şekilde zamana yayılacağını, ancak gidişata göre yeniden masaya sürülecek bir pey vasfını koruyacağını düşünebiliriz.

• Hükümet-Cemaat: Tahmin yapmak marifet değil; gerilimin süreceği açık. Böcek meselesini de bu gerilimle ilişkilendirenler az değil. Bunu tam olarak bilmek zor olsa da, ‘barış’ hiç de yakın görünmüyor.

• CHP: Bu sarsak hali sürecek gibi görünüyor. Sarıgül meselesi partiyi epey meşgul edecek, belli. Ben bu iş zor sanki diyorum. Nedeni için yer kalmadı; Malum, bu hafta yerimiz az.

Bakalım ne kadarı çıkacak... Herkese iyi bir yıl diliyorum.