OHANNES KILIÇDAĞI

Ohannes Kılıçdağı

MUHALEFET ŞERHİ

Yeni yıl yazısı

 

Kıyamet kopacak diye bekliyorduk, yeni yıl geldi. Aslında yıl diye bir şey yok, biliyorsunuz, değil mi? Tamam, dünya güneşin etrafında bir turunu tamamlamış oluyor ama bunu bir zaman ölçüsü olarak kullanmak tamamen insanoğlunun bir tercihi. Yoksa, zaman bölünemez, biz bölmüşüz gibi yaparız sadece. Zaman yekpare bir sonsuzluk; o sonsuzluk içinde değil bir yılın, bir insan ömrünün, hatta çağların bile hiçbir kifayeti yok. Buradan bakınca her şey o kadar anlamsız ki. O kadar konuşuyoruz, o kadar kavga ediyoruz, o kadar çalışıyoruz, ne için? Ey insan, sen kimsin ki? Bu dünya dört milyar yıldır(!) varmış. İnsan, en ilkel formları da hesaba katılacak olursa, bu sürenin sadece 20 binde birinde var!

Bundan 252 milyon yıl önce, literatürde ‘Büyük Ölüm’ (Great Dying) olarak bilenen bir fenomen yaşanmış. Tam olarak bilinemeyen bir sebepten (okyanuslardaki asit oranının aşırı artması muhtemel sebepler arasında gösteriliyor ki bugün de okyanuslarda benzer bir trend gözlemleniyormuş, ayağınızı denk alın) dünyadaki yaşamın yüzde 90’ı yok olmuş ve eski haline gelebilmesi 30 milyon yıl sürmüş. Bugün popüler kültür ikonu haline getirilerek ‘maymun edilmiş’ zavallı dinozorların dünya üzerinden yok olmasının üstünden ise 65 milyon yıl geçmiş. Bugün yoklukları hissediliyor mu? İnsan türü olarak biz yok olsak arkamızdan kim ağlar? Bilakis, diğer canlıların ‘cümbüş’ diye bir kavramı olsaydı, arkamızdan tef çalarlardı, “Bu nalet, cenabet iki ayaklılar gitti de kurtulduk” diye...

Hepsi bir yana, bu ‘milyon yıllar’ ne demektir, neye denktir, zihniniz kavrayabiliyor mu? Benimki kavrayamıyor. ‘Hiç’in bile zihnimizde bir karşılığı var, milyar yılın var mı? Öyleyse sen, ben, biz neyiz ki? ‘Hiç’ bile değil. Hatta bu dünya bile... Bu dünya aniden patlasa, evrende yaratacağı etki, bırakacağı iz, havada patlayan bir sabun köpüğünden fazla olmaz herhalde. Hal böyleyken neyin derdindeyiz? Kıyamet kopacakmış, kopsun ulan! Cirmi kadar yer yakar, peh! Biz zaten Türkiye’de yaşıyoruz, kıyamet bize ne yapar? Elle gelen düğün bayram!

Hadi bakalım, madem kıyamet bu yıl da kopmadı, yeni yılınız kutlu olsun öyleyse!